„Nacisté.“ Hrozné scény z Mariupolu a srdceryvná reakce velvyslance. Rusové bombardovali porodnici

09.03.2022 18:56

Rusko dál postupuje v invazi na Ukrajině. Ve středu ruská armáda vybombardovala porodnici a dětskou nemocnici v ukrajinském Mariupolu, pod troskami se nacházejí i malé děti, informaci na Twitteru potvrdil ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis, který sdílí záběry zničené nemocnice. Prezident Volodymyr Zelenskyj označil útok za „zvěrstvo“ a vyzval mezinárodní společenství k okamžitému vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou.

„Nacisté.“ Hrozné scény z Mariupolu a srdceryvná reakce velvyslance. Rusové bombardovali porodnici
Foto: Repro: Twitter
Popisek: Ruská amráda vybombradovala porodnici a dětskou nemocnici v ukrajinském Mariupolu

Terčem ostřelování a bombardování ruských okupačních vojsk se staly dětská nemocnice a porodnice. Počty obětí a zraněných úřady dosud nejsou upřesněny. Ukrajinské úřady uvedly, že podle očitých svědků jich je zřejmě velké množství a škody jsou kolosální.

Pod troskami dětské nemocnice v Mariupolu se nyní stále nacházejí děti i ženy. O tragické události na svém twitteru informoval ukrajinský diplomat  Jevhen Perebyjnis. Ke svému tweetu připojil děsivé záběry z rozbombardované nemocnice.

„Ruští nacisté provedli bombový útok na porodnici a dětskou nemocnici v Mariupolu. Velký počet obětí mezi ženami a dětmi,“ uvádí velvyslanec.

 

 

Přispěvatelé z řad veřejnosti se pod jeho příspěvkem rozčilovali na českou vládu, že není schopna pomoct ruskou invazi zastavit.

„Na co čekáme? Čeho se bojíme? Jak moc horší by to mohlo být? Když tohle udělá nemocným dětem, tak klidně použije i jaderný zbraně, je nutný Rusáky zastavit, není čas už čekat, máme sílu a prostředky, tak už se vzchopte,“ vyzýval například Alex Jung.

Útok na sociální síti potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a zásah označil za zvěrstvo a vyzval mezinárodní společenství k okamžitému vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou.

„Přímý úder ruských jednotek na porodnici. Lidi, na místě jsou pod troskami malé děti. Zastavte zabíjení! Máte moc, ale vypadá to, že ztrácíte lidskost,“ uvedl Zelenskyj k útoku v Mariupolu.

 

Šest koridorů by mělo dnes posloužit k evakuaci ukrajinských civilistů z několika měst včetně obléhaného přístavu Mariupol. Válka na Ukrajině pokračuje od 24. února a ruská armáda podle posledních informací ostřeluje města Charkov, Černihiv, Sumy a Mariupol; v Severodoněcku zahynulo v úterý deset lidí.

Spojené státy ve snaze posílit obranu NATO přesouvají dvě baterie raketového systému Patriot do Polska, avšak Pentagon nesouhlasí se záměrem Varšavy předat Kyjevu polské stíhačky MiG-29 prostřednictvím USA.

Ruské jednotky ale stále útočí a podle ukrajinských zdrojů ostřelovaly soukromé domy v Mykolajivské, Žytomyrské, Sumské, Charkovské a Luhanské oblasti.

Zatím není jasné, jakou naději představuje na čtvrtek naplánovaná schůzka ministrů zahraničí Ukrajiny a Ruska v Turecku, která bude setkáním na nejvyšší úrovni od zahájení bojů. Řada zemí zesiluje tlak na Rusko vyhlašováním nových sankcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…