„Ne všechno dělá nejlépe.“ Pavel se chystá chodit na vládu Fialovi. Premiér dostal vyčiněno i od Jourové

29.01.2023 13:41 | On-line

Petr Pavel v ČT přislíbil, že bude civilním prezidentem, který bude komunikovat s vládou i s opozicí. Konstatoval, že by chtěl být nadstranickým prezidentem. Mimo jiné proto, že s dnešní vládou nesouhlasí na 100 procent ve všem. „U řady věcí, které dnes vláda dělá, tak si umím představit, že by se mohly dělat lépe,“ řekl Pavel. Prozradil také, že ho při zemi bude držet jeho přítel Petr Kolář. Do vysílání vstoupila i česká eurokomisařka Věra Jourová, která vyčinila vládě Petra Fialy za to, co chystá pro boj s dezinformacemi. Pavel se k Jourové přidal.

„Ne všechno dělá nejlépe.“ Pavel se chystá chodit na vládu Fialovi. Premiér dostal vyčiněno i od Jourové
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Petr Pavel poprvé v Otázkách Václava Moravce jako nově zvolený prezident.

Hostem Otázek Václava Moravce České televize byl nově zvolený prezident ČR Petr Pavel, občanský kandidát, který získal podporu více než 3,3 milionů oprávněných voličů. Jde o nejvyšší podporu voličů v historii české přímé volby prezidenta. Šéf hnutí ANO, kterého do volby vyslali jeho poslanci, získal 2,4 milionů hlasů.

„Děkuji, že jste přijal pozvání do České televize. Dobrý den,“ zahájil debatu Moravec.

„Děkuji za pozvání. Dobrý den,“ odvětil Pavel. A upozornil diváky, že bude pracovat tak rychle, jak to jen bude možné, ale prý nelze čekat, že by jako prezident bleskově pomáhal lidem, kteří jsou již dnes v tíživé ekonomické situaci. Pavel slíbil, že se jejich problémy bude zabývat, ale připomněl, že nebude možné řešit je bleskově.

Konstatoval, že by chtěl být nadstranickým prezidentem. Mimo jiné proto, že s dnešní vládou nesouhlasí na 100 procent ve všem. „U řady věcí, které dnes vláda dělá, tak si umím představit, že by se mohly dělat lépe, i podle toho, co nabízí opozice a co říkají občané. Opozice si stěžovala, že s ní vláda nekomunikuje a já jsem připraven komunikovat se všemi,“ řekl Pavel.

Počítá prý s tím, že bude docházet na jednání vlády, ale že vždy tam bude docházet s jasnými podklady. Proto ještě před inaugurací vyrazí do Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje, tedy do krajů nejvíce postižených krizí, aby poté s vládou jednal o tom, jak těmto regionům pomoct. Nemusí vždy jednat s celou vládou, ale s příslušnými ministry. A stejně tak s opozicí, protože tak zásadní věcí, jako je důchodová reforma a další kroky, ty se bez konzultací s opozicí neobejdou.

Zmínil, že má pochopení pro to, že vláda Petra Fialy hodlá měnit své programové prohlášení. „Asi žádné vládní prohlášení nemůže být formulováno tak, že beze změn přečká i válku. S válkou asi nemohl počítat ani Petr Fiala, ani ten, kdo s ním šel do koalice, takže ty důvody ke změnám ve vládním prohlášení jsou logické,“ řekl Pavel.


Petr Pavel hostem Václava Moravce. (Screen: ČT24)

Jako prezident chce jednat civilně, chce komunikovat s lidmi. Přitom nepovažuje za nutné, aby na cestu do kraje jela kolona deseti aut a spousta lidí. „Bude to spíš o obsahu těch jednání,“ poznamenal Pavel.

Vyjádřil naději, že i jako prezident zůstane stát nohama na zemi. V tom mu, jak řekl, bude pomáhat jednak jeho žena, a jednak také jeho „přítel Petr Kolář“.

Anketa

Ohrožuje Babiš bezpečnost ČR?

8%
90%
hlasovalo: 17182 lidí
„Na podobném stylu jsme se domluvili i s Petrem Kolářem. Petr Kolář je mi nejen rádcem, ale také přítelem, a to, že nebyl součástí mého týmu ani žádné další struktury, tak nám dává prostor k jakémusi odstupu. Je přitom třeba zaprvé říct, že Petr Kolář je diplomat, a ne lobbista. Je respektován v kruzích, kterých já si vážím. On je také zkušený diplomat, který působil na čtyřech postech. Pro mě je člověkem, jehož rady si rád vyslechnu, ale to ještě neznamená, že se jimi nakonec budu řídit,“ prohlásil zvolený prezident ČR Petr Pavel.

„Petr Kolář je člověk, který asi může vzbuzovat emoce, ale kterému nelze vytknout, že by nebyl slušným člověkem, že by nebyl orientovaný na Západ,“ pokračoval Pavel. A i pokud někdo Koláře vnímá jako lobbistu, tak Pavel upozornil, že lobbing sám o sobě není a priori nic špatného. Nemluvě o tom, že těžiště moci leží v českém politickém systému ve vládě, a nikoli na Hradě. Miloš Zeman se sice snažil dělat z Hradu mocenské centrum, ale Pavel zdůraznil, že on osobně by to rád dělal jinak.

Za důležité Pavel považuje držet se faktů, a to i ve věci různých dohod mezi USA a jakoukoli další zemí. Pokud Česko podepíše smlouvu o užší spolupráci s USA v oblasti obrany, tak podle Pavla nedojde k omezení suverenity. „Tato dohoda naši suverenitu ani neomezí, ani neohrozí. Ani to nebude znamenat snadné rozmístění amerických vojáků na našem území. Já s touto dohodou problémy mít nebudu. Dohoda usnadní spolupráci v oblasti obrany,“ upozornil Pavel jako bývalý voják a někdejší nejvýše postavený vojenský představitel NATO, který podle svých vlastních slov ví, co takovéto dohody obsahují a znamenají.

„V tomto se chci jednoznačně držet faktů a ukázat lidem, jaké výhody z toho plynou. Budu chtít lidem ukázat, o čem ta dohoda je a jaké výhody z ní plynou pro české občany,“ sdělil Pavel.

Vláda Petra Fialy (ODS) chce ratifikaci takové dohody v obou komorách Parlamentu ČR zahájit na jaře – a Pavel jako prezident je, jak řekl, připraven sdělit občanům, co taková dohoda obsahuje. „Pokud je něco, co občany zneklidňuje, tak je důležité, aby prezident vystoupil a aby obavy občanů rozptýlil,“ prohlásil zvolený prezident Pavel.

Osobně prý nepochybuje, že v souvislosti s touto smlouvou budou po Česku kolovat i ruské dezinformace, které mohou přebírat i někteří zdejší politici.

„Vy sám jste čelil dezinformační kampani, když jste ve čtvrtek zemřel,“ připomněll  Moravec.

Boj s dezinformacemi podle Klímy? Jourové se nelíbí

Poté pozval do vysílání českou eurokomisařku Věru Jourovou, která pogratulovala Petru Pavlovi ke zvolení a vyjádřila naději, že budou spolupracovat na boji s dezinformacemi. „Ale tím nemyslím, že nějaká vláda bude mít razítko na to, co je pravda a co je lež. ... Já určitě nechci být arbitrem pravdy nebo lži,“ řekla Jourová, když se vyjadřovala k uniklému vládnímu návrhu, jak by se mělo v České republice „bojovat s dezinformacemi“. Ten návrh počítal mj. i se 150 miliony korun z veřejných prostředků na podporu vybraných médií a neziskových organizací a jeho národním gestorem měl být vládní zmocněnec pro oblast dezinformací Michal Klíma.

„Podle naší definice, dezinformace je ověřitelná lež,“ pokračovala Jourová s tím, že i v Česku působila řada analytiků, kteří rozebírali výroky, jež padly ve volební kampani.

„Informace jsou zbraní a mají potenciál destabilizovat celé státy. My s tím takto musíme pracovat,“ pokračoval Pavel. To, co dělá vláda, není podle Pavla úplně šťastný krok, „protože to vyvolává dojem, že se tady děje něco nesprávného. Tady by bylo dobré zveřejnit pravidla, jak postupovat proti dezinformacím,“ upozornil Pavel.

Podpořil také protiruské sankce.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17932 lidí
„Já jsem přesvědčen o tom, že (sankce) mají pozitivní dopad na rozhodování Ruska o tom, zda pokračovat ve válce, protože podvazují schopnost Ruska získávat moderní technologie a peníze na vedení války,“ sdělil Pavel. „Nechceme-li dopustit to, aby Rusko na Ukrajině zvítězilo a tím si předplatit problémy s Ruskem do budoucna, tak musíme Ukrajině pomoci tak, aby situace došla do stavu, kdy i Rusku dojde, že nemůže vyhrát,“ řekl Pavel.

Jourová zmínila, že se chystá desátý balík sankcí EU proti Rusku. Tento balík je prý konzultován se skupinou zemí G7 a podle Jourové probíhají také horečná diplomatická jednání, aby tyto sankce nebylo možné obcházet přes třetí země.

Pavel připomněl, že v ruské společnosti roste frustrace z války, ale roste frustrace i v ruské armádě. Ruská armáda nebyla zvyklá prohrávat. Ona byla prezentována jako armáda, která za všech okolností vítězí, a pokud se toto na Ukrajině neděje, ruští vojáci jsou frustrováni. Pavel dal najevo, že o tom nepochybuje.

Pavel také sdělil, že by si na pozici nového předsedy Ústavního soudu ČR uměl představit Josefa Baxu, v letech 2003 až 2018 předsedu Nejvyššího správního soudu ČR.

Nakonec na výzvu Moravce, který otevřel téma „trafika pro Kruliše v ČNB“, vyjádřil jisté pochybnosti, zda je správné, aby se do České národní banky dostal odcházející hradní protokolář Vladimír Kruliš, který se má stát spolupracovníkem dnešního guvernéra ČNB Aleše Michla. Pavel prý bude chtít s Michlem tuto otázku pobrat. Nikoli proto, aby se pokusil ovlivnit jeho rozhodnutí, ale aby mu připomněl, že je třeba zachovat důvěryhodnost ČNB.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nemám pochyby o tom, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepa ov , 29.01.2023 15:28:16
že byl Pavel už předem vybrán. Dokonce řekl Kolář, že ho doporučila americká ambasáda. Na volby bychom se měli vykašlat, škoda peněz a času. Stačil by email na US ambasádu a máme prezidenta. Dělají s tím zbytečné caviky jako s Čaputkou.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…