„Něco se chystá.“ Ukrajina nemá lidi, Rusové žhaví dráty, v USA sváteční volno, varuje analytik

25.05.2024 7:55 | Analýza

Ukrajina tlačí na to, aby mohla západní zbraně typu Storm Shadow nebo ATACMS používat i na ruské území. Pentagon to ale zatím povolit nechce. Americký analytik Armchair Warlord má ale za to, že žádný zákaz není. Akorát cíle na Krymu vybírá NATO, ne Ukrajina. A také varuje, že tento víkend jsou ideální podmínky pro to, aby Rusové spustili další ofenzivu. Konkrétně v Sumské oblasti. Ukrajincům totiž chybí při obraně lidi, Rusové na rádiu „žhaví dráty“ a v USA je víkend před státním svátkem, takže ve Washingtonu je pusto a prázdno.

„Něco se chystá.“ Ukrajina nemá lidi, Rusové žhaví dráty, v USA sváteční volno, varuje analytik
Foto: Repro X
Popisek: Sumská oblast

Jak informoval například server Politico, ukrajinská vláda tlačí na USA, aby mohla jimi dodané zbraně používat i na území Ruské federace. Tvrdí, že jim tento zákaz zabránil v tom, aby zaútočili na vojáky seskupující se u Charkovské oblasti. „Ukrajinští představitelé několik týdnů sledovali, jak se Rusové shromažďují u ukrajinských hranic a kvůli politice Washingtonu nemohli použít zbraně dodané Spojenými státy k preventivnímu úderu. Bidenova vláda jako podmínku pro zaslání zbraní dlouhého doletu na Ukrajinu uvedla, že nemohou být použity k úderu uvnitř ruského území,“ uvádí Politico.

„Viděli jsme, že jejich armáda sedí jeden nebo dva kilometry od hranic uvnitř Ruska, a nemohli jsme s tím nic dělat,“ řekla v jiném rozhovoru Oleksandra Ustinová, šéfka zvláštní ukrajinské parlamentní komise pro zbraně a munici. Dodejme ovšem, že jeden až dva kilometry od hranic je vzdálenost, na kterou by se dalo pohodlně použít dělostřelectvo. Ustinová uvedla, že nemohou například použít rakety HIMARS.

Jak uvádí server Voice of America, na Bidena už tlačí skupina zákonodárců z obou amerických partají, aby útoky americkými zbraněmi na ruské území povolil. Například bývalá náměstkyně ministerstva zahraničí Victoria Nulandová v rozhovoru pro ABC řekla, že pokud Rusko útočí na Ukrajinu ze základen na svém území, pak jsou tyto základny oprávněným cílem. „Myslím, že je načase poskytnout Ukrajincům větší pomoc při útoku na tyto základny uvnitř Ruska,“ prohlásila. Souhlasí s ní dle Voice of America nejméně dva bývalí velvyslanci.

Mluvčí Pentagonu Pat Ryder uvedl, že ministerstvo obrany bude nadále s Ukrajinci ohledně zbraní komunikovat, stejně jako se svými partnery. Ale prozatím se na této politice nic nemění.

K tomu, proč se zbraněmi od spojenců neútočí na ruské území, se vyjádřil také vojenský analytik Tyler Weaver. Podle něho žádné omezení na ukrajinské zbraně nebylo. „Přísahám, že jsem viděl útoky naváděných salvových raket na území, které Rusko mělo před rokem 2014,“ říká. Jedná se podle něho spíše o zbraně jako je britská střela Storm Shadow, u kterých používá NATO ukrajinské ozbrojené síly jako rukavici a ponechává si naprostou kontrolu nad zvolenými cíli.

Připomíná, že ostřelování Krymu je zaměřeno na cíle, které jsou klíčové pro NATO, ale nemají žádnou hodnotu ve válce, kterou Ukrajina momentálně vede. Kromě toho, NATO cíle zjišťuje a vybírá, plánuje údery, poskytuje munici i odpalovací zařízení a ukrajinský voják jenom zmáčkne tlačítko.

„Snad si nemyslíte, že ta divná posedlost ruskou černomořskou flotilou je něco, co si Ukrajinci vymysleli sami? Je to MI6, která je používá jako loutku pro břichomluvce,“ říká.

Podle něho navíc může tento víkend začít ruská ofenziva. Je zde souběh několika událostí. Jednak, okolo Charkova se dále bojuje a Ukrajinci tvrdí, že chtějí podniknout protiofenzivu, aby Rusy zatlačili. Kvůli tomu z oblasti Donbasu odveleli tři divize mužů, zuřivě verbují v ulicích a posílají na frontu lidi bez výcviku, aby mohli shromáždit síly. V mezičase tyto sbírající se síly Rusové bombardují z dálky a snaží se postoupit sami. Analytik dodává, že zatím nejsou žádné důkazy, že by Rusové použili více než jednu divizi, což napovídá, že se snaží hlavně upoutat vojáky, ne útočit na Charkov.

Tato operace ukončila zbývající snahy vytvořit výspu na břehu Dněpru a Ukrajinci se konečně stáhli z vesnice Krynki, kde měli stále malou posádku. A otevřeli stavidla, aby se Rusové mohli snažit je přes Dněpr následovat. Kromě toho, Rusové kvůli této operaci mohou snadněji postupovat na Donbasu.

Že to zní jako pořád to samé? Dle analytika je tu hned několik varovných signálů. Jednak, že Putin veřejně zpochybnil Zelenského legitimitu a schopnost vyjednávat za Ukrajinu. Tedy bude usilovat o změnu režimu.

Kromě toho, Putin si udělal diplomatické kolečko při návštěvách Číny a Běloruska. „Jistě ne náhodou byl v té době na návštěvě Běloruska také svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který byl na Ukrajině před rokem 2014. V očích Kremlu - jediných, na kterých záleží - je nyní nejlegitimnějším představitelem ukrajinského národa. Navíc cokoli se v Číně odehrálo, bylo natolik dramatické, že obvykle ledový Si Ťin-pching Putina při odjezdu objal,“ poukazuje analytik.

Zatřetí, kolují zvěsti, že Rusové „něco chystají“ u Kurska, tedy v Sumské oblasti. „Vzhledem k tomu, že celá mobilní záloha AFU byla nasazena do boje východně od Charkova a fronta v Donbasu je pod velkým tlakem, je velmi sporné, co, pokud vůbec něco, mají Ukrajinci v zásobě, aby mohli čelit novému a mnohem většímu ruskému útoku na severovýchodní Ukrajinu (nebo i jinam),“ podotýká Weaver.

A za čtvrté, v USA je víkend před svátkem Memorial Day (den obětí občanské války). Ve Washingtonu je prázdno, až vymeteno, a americká vláda bude reagovat pomalu, protože většina činitelů bude tak či onak indisponována.

Za páté, je úplněk, což je ideální pro vojenské operace. „Tak ideální, že když Rusové nezaútočili během úplňku 16. února 2022, Pentagon si myslel, že Putin blafoval,“ poznamenal analytik a dodal, že na Dněpru bude tohle léto horko.

Jak ještě doplnil rádiový inženýr, Rusové v poslední době „žhaví dráty“ a vzrostla frekvence šifrované rádiové komunikace. Což naznačuje, že se přesouvají jednotky. A Armchair Warlord k tomu dodává, že na frontu už bylo posláno 60 % vojáků z generálního štábu Ukrajiny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A hlavně , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLaaadik62 , 25.05.2024 13:02:37
Dorazila americká žiďácká veš Blinken a buntuje prakticky Evropu do války s Ruskem, a ..... v zámoří si umyjou ruce, jak jim to škodění rusákům jde od ruky. Ale hlavně by tam už chtěli za ty vyhozené stovky miliard dolarů vidět nějaké výsledky. To že si z Ukrajiny udělali zkušební střelnici na testování nových zbraňových systémů, jaksi nestačí. A tak nám sem posílají všelijaké prašivce bez páteří, aby tu dělali bu bu na evropské "lídry".

|  13 |  0

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…