„Použitelnost: Nízká.“ Posudek diplomové práce předsedkyně topky. Posaďte se, nadechněte

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
30.06.2021 14:16 | Kauza

U oponentky prošla s velkými výhradami. Na škále A–F mnohdy dostala E, a to i v klíčových parametrech. Seznamte se s diplomovou prací předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Politička předběhla dobu a již v roce 2011 se zabývala problematikou diverzity na pracovišti, tedy tématem, které se dnes skloňuje stále častěji. Pekarová Adamová například analyzovala pracovní inzeráty na vrcholné manažerské pozice a zjistila, že nejsou nakloněny ženám. Byly totiž psány většinou v mužském rodě a neumožňovaly budoucím top manažerům práci z domova. Stejně tak požadované vlastnosti uchazeče byly firmami formulovány v mužském rodě, což prý potenciální zájemkyně odrazuje. Došlo i na kvóty podle pohlaví, nebo na změnu tradičního pojetí rodiny.

„Použitelnost: Nízká.“ Posudek diplomové práce předsedkyně topky. Posaďte se, nadechněte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Po minulých parlamentních volbách se hodnotily diplomové práce několika politiků, což vedlo mimo jiné k rezignaci tehdejší ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) či ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD). Malá je se třinácti dny v žebříčku nejkratší dobu sloužících ministrů na druhém místě za Karolínou Peake (VV), která v roce 2012 osm dní bděla nad resortem obrany. Krčál je v tomto nelichotivém žebříčku čtvrtý za Helenou Třeštíkovou, která sedmnáct dní spravovala kulturu. Pro zajímavost, na pátém místě je exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Práce Pekarové Adamové plagiátem podle všeho není, zajímavá je však z jiných důvodů. Pekarová Adamová se totiž věnovala tématu, které je vysoce aktuální dodnes, ba s dobou na naléhavosti spíše roste. Již v roce 2011 si budoucí předsedkyně TOP 09 vzala za cíl popsat problematiku tzv. diversity managementu neboli souboru nástrojů, které mohou firmy využívat k tomu, aby různé odlišnosti a neobvyklosti u svých zaměstnanců přetavily ve výhody. Může jít o cílený boj proti diskriminaci menšin na pracovišti, spojený se snahou o respektování kulturní či sexuální orientace, či rasové nebo náboženské odlišnosti.

Jak Pekarová Adamová píše již v úvodu své diplomové práce, diversity management je v globalizované ekonomice nepřehlédnutelným trendem. Politička se původně ve své diplomové práci chtěla ohledně znalostí z oblasti diversity managementu obrátit na pracovníky velké stavební firmy, ovšem nepochodila. Jak píše: „Oproti zadání diplomové práce bylo nakonec upuštěno od dotazníkového šetření se zaměřením na střední management firmy Skanska, a.s., z důvodu nízké ochoty cílové skupiny zapojit se do výzkumu. Takový neúspěch může být při vyhotovování závěrečné práce velkou překážkou, o čemž svědčí i poznámka oponentky diplomové práce. Ta ve svém posudku Pekarové Adamové vytýká mimo jiné absenci dotazníku v příloze diplomové práce, ale také to, že cílová skupina vlastně nebyla řádně vymezena.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…