„Právě proběhl puč organizovaný Hamáčkem“. Právníci se chytají za hlavu, co se vládě zase povedlo

11.12.2020 7:02

Veselá, ale současně neuvěřitelná story kolem omylem schváleného a následně podivně opraveného vládního usnesení byla podle jednoho z advokátů završena „Hamáčkovým pučem“. Příběh, v jehož průběhu bylo kvůli přehlédnutí ministrů hospodským zakázáno prodávat i čaj nebo limonádu, skončil situací, nad kterou se právníci chytají za hlavu.

„Právě proběhl puč organizovaný Hamáčkem“. Právníci se chytají za hlavu, co se vládě zase povedlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová a Jan Hamáček

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?

62%
38%
hlasovalo: 17025 lidí

Celý příběh je kuriózní od samého počátku. Vláda chtěla v souvislosti se změnami v pandemických opatřeních ze začátku týdne vyjasnit, jak je to v případě restauračních okének s prodejem nápojů v pet láhvích nebo piva, natočeného do džbánku.

Jenže text se evidentně v průběhu jednání několikrát měnil, a ve finále z něj nejpodstatnější část vypadla, a kvůli tomu klíčový bod II. Vládního usnesení byl schválen ve znění: „zakazuje se prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci“.

Ano, pochopili jste to zcela správně. Ministři omylem odhlasovali absolutní „suchý zákon“, podle kterého hospodský nesmí svým hostům ani nalít limonádu nebo uvařit čaj. Před hlasováním si bohužel nikdo nevšiml, do jaké podoby se měněný text usnesení dostal.

Přišlo se na to až později, když začali ministra Jana Blatného a jeho kolegy novináři bombardovat dotazy, zda ten absolutní zákaz distribuce všech nápojů skutečně platí. Ministr sliboval nápravu a na vládním webu se pak text objevil v jiné podobě, která vyjadřovala to, co ministři skutečně zamýšleli.

Jenže když druhý den vládní nařízení vyšlo ve Sbírce zákonů, objevil se v něm opět absolutní zákaz prodeje rozlévaných a připravovaných nápojů. A to už je problém, protože veškeré právní předpisy jsou závazné právě v podobě, která se objeví ve Sbírce zákonů. Pro hospodské by to tedy znamenalo, že by měli přestat připravovat a rozlévat jakékoliv nápoje.

Ve sbírce se k dovršení všeho zmatku objevil i správný text vládního usnesení, a to ve formě „Sdělení ministerstva vnitra o opravě tiskové chyby“.

Nad tímto způsobem „opravy“ začali okamžitě kroutit hlavou právníci. Podle nich se totiž zjevně nejednalo o „tiskovou chybu“, ale o omyl orgánu, který nařízení vydal. Takže jediným „čistým“ způsobem odstranění renoncu je nové usnesení vlády, které už bude ve správném znění.

„Text zcela jednoznačně říká, že se má zakázat pití nápojů v restauracích. Jestli vláda spolu s ministerstvem o něčem tvrdí, že to nechtěla, tak to není poprvé. Zkrátka to platí, Sbírka zákonů je závazná,“ uvedl pro Novinky.cz advokát Ondřej Dostál.

V praxi si lze těžko představit, že by za porušení omylem přijatého usnesení hospodské někdo popotahoval. Ale způsob „právního kutilství“, jakým vláda opravuje svůj omyl, mnohé juristy konsternoval.

Advokát Petr Němec zašel ve své kritice ještě dále. Pokud ministerstvo vnitra tvrdí, že jeho sdělení o tiskové chybě má větší právní sílu než text usnesení vlády, je tím podle něj zpochybněno, že vláda je nejvyšším exekutivním orgánem v zemi.

 

 

Taková situace je podle něj v podstatě „puč organizovaný Hamáčkem“, ve kterém ministerstvo vnitra odňalo vládě a přeneseně Poslanecké sněmovně zákonodárnou moc. Od této chvíle je totiž úplně jedno, co vláda nebo Parlament schválí, protože vše může být následně změněno formou „Sdělení ministerstva vnitra o opravě tiskové chyby“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…