„Šílený! Neúcta k disentu!" Tomáš Halík a Michael Kocáb k pohřbu Karla Gotta. Mnozí budou nadávat

03.10.2019 12:00

Exministr Michael Kocáb a kněz Tomáš Halík se vyjádřili k pohřbu Mistra Karla Gotta. Vláda včera schválila státní pohřeb, dnes premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že půjde o pohřeb se státními poctami. Kocáb prohlásil, že právě státní pohřeb Gotta může rozdělit národ, Halík považuje Gottův pohřeb v katedrále za šílený a nevkusný nápad.

„Šílený! Neúcta k disentu!" Tomáš Halík a Michael Kocáb k pohřbu Karla Gotta. Mnozí budou nadávat
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Kocáb v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že návrh státního pohřbu pro zpěváka Karla Gotta byl ze strany premiéra, bývalého komunisty, danajský dar. „S dobou komunismu je spojená ta nejhorší část Gottova života a je smutné, že to inicioval právě Andrej Babiš. Kdyby to bylo z hlavy umělecké obce, mělo by to daleko větší relevanci. Takhle to může působit, jako by komunisté říkali, že nám tenkrát bylo vlastně dobře, a to je problém,“ poznamenal Kocáb.

Domnívá se, že Babišův populismus může Gottovi velmi ublížit. „Taková situace totiž může národ rozdělit. Karel Gott zemřel a zaslouží si klid, myslím si, že to měl Andrej Babiš respektovat a počkat, až to vyjde z uměleckých kruhů. Takhle může vzniknout debata, proč neměl státní pohřeb například Kopecký, Menšík anebo Pešek. Státní pohřby měly doposud jen hlavy státu, nikoli umělci,“ dodal Kocáb.

„Projevit úctu k uměleckému talentu zemřelého je jedna věc, šílený a nevkusný nápad s národním pohřbem v katedrále věc druhá. V tomto pokusu o mýtizaci hvězdy normalizačního zábavního průmyslu jde nejenom o projev naprosté devalvace hodnot a morální kýč, nýbrž i o politicky účelovou interpretaci našich moderních dějin a také o další pokus zatáhnout náboženské a církevní symboly do politiky zemanovsko-babišovského populismu,“ rozčiloval se ještě dopoledne kněz Tomáš Halík nad nápadem uspořádat Gottovi pohřeb v katedrále svatého Víta. 

Dle jeho slov jde o projev hrubé neúcty nejen vůči hrdinům disentu a skutečným tvůrčím umělcům, nýbrž i vůči ohromnému množství občanů, kteří se před komunistickou mocí nesklonili. „Je to zároveň tragikomické poselství o současných národních hodnotách, národním sebepochopení a sebeúctě, které tím ‚Gottland‘ vysílá do zahraničí,“ dodal Halík v dopise, který adresoval církevním složkám a sekretariátu pražského arcibiskupa. 

„Jsem opravdu zvědav, zda se naše církevní vrchnost propůjčením katedrály zapojí do této blasfémie neonormalizačního režimu. Je to další morální zkouška církve, dilema mezi věrností prorocké tradici odpůrců zla a kýčové, nemravné servilitě vůči jakékoliv moci,“ uzavřel Halík v dopise, jenž přinesl server Forum24.cz.

Babiš dnes svá slova již mírnil. Odpoledne by chtěl sdělit termín Gottova pohřbu s tím, že nepůjde o klasický státní pohřeb, ale o pohřeb se státními poctami. Místo posledního rozloučení chce Babiš rovněž sdělit dnes odpoledne, včera se hovořilo o Chrámu svatého Víta. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…