„Takto si Česká televize představuje vyváženou diskusi?“ Analytik Žantovský popisuje, co se strhlo po Zemanově vánočním poselství na obrazovce

02.01.2016 10:05 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Na sklonku roku si našinec mohl připadat jako v normálním světě, protože ve sdělovacích prostředcích mluvili ti, co mají co říct. I tak mediálního analytika Petra Žantovského omráčila reakce médií na svatoštěpánský projev prezidenta Miloše Zemana a žasne nad tím, co kvůli němu rozpoutala Česká televize. Zabývá se ale i tím, jak podivuhodně propastné rozdíly přinesla vystoupení pomazaných hlav, které excelovaly v diskusích o perspektivách Evropy otřásané migrační krizí.

„Takto si Česká televize představuje vyváženou diskusi?“ Analytik Žantovský popisuje, co se strhlo po Zemanově vánočním poselství na obrazovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Závěrečné dny uplynulého roku přinesly ve sdělovacích prostředcích ledacos zajímavého, a tak bylo z čeho vybírat i do pravidelného hodnocení mediálního analytika Petra Žantovského. „Omráčila mne reakce, kterou u našich médií vyvolal svatoštěpánský projev prezidenta Miloše Zemana. Sám jsem ten projev považoval snad až za příliš umírněný, vyvažující slova chvály na ekonomickou politiku a diplomacii naší vlády a slova vlastenectví adresovaná velmi klidným způsobem všem občanům, kteří pociťují oprávněné obavy, že nás migrační vlna rozpoutaná Angelou Merkelovou přivede do velkých problémů,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz  Petr Žantovský.

Z projevu hlavy státu měl dojem, že prezident v sobě našel kus hodně velkého sebezapření. „Miloš Zeman umí často vystupovat mnohem štiplavěji a adresněji, tentokrát však vytáhl opravdu to podstatné a nezdržoval se s líbivými, ale nikoli nezbytnými rétorickými ornamenty, bonmoty a floskulemi. Tento Zeman jako by se vrátil do časů Zemana z dob slavného výroku na adresu islamistů ze září 2001 – ‚S teroristy se nejedná, s teroristy se bojuje‘. Lapidární, přesné a nebojácné. Takového tehdy mělo Česko premiéra a takového chce ve své většině mít prezidenta,“ připomíná mediální odborník.

Tématem nebyly myšlenky z projevu, ale sama osoba prezidenta

Bez ohledu na obsah prezidentova poselství se daly předpokládat záporné reakce od opozičních politiků. „Například od předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Nezklamal, ale – protože, jak už bylo řečeno – Zemanův projev mu mnoho munice ke střelbě nedal, Kalousek se omezil víceméně na osobní výpad. Je to škoda, protože i Kalousek je nesporně politik vyšší ráže, než aby zůstal jen u toho, co předvedl na margo Zemanova vánočního projevu. Zřejmě panu Kalouskovi docházejí argumenty. Nicméně, je to opoziční politik a opoziční výrazivo se od něj čeká,“ připouští Petr Žantovský.

Udivilo ho však, jak se k projevu postavili novináři. „A to i – a často zejména – ti veřejnoprávní. Příklad hledejme hned v pondělních Událostech, komentářích České televize. Pan Dolanský tam zpovídal předsedu Senátu Milana Štěcha a místopředsedu ODS Tomáše Vystrčila. Takto si ČT představuje vyváženou diskusi? O Štěchovi i malé dítě ví, že Zemana nemůže z nějakých, možná osobních důvodů vystát. A Vystrčil opět je opoziční politik, a tak mu opoziční pozice vkládá do úst opoziční názory. Bylo jasné, i z výběru hostů, i z moderace, že tématem – jak už v ČT je pomalu zvykem – není věc sama, příkladně myšlenky z prezidentova projevu, nýbrž že cílem je sama osoba prezidenta,“ poukazuje mediální analytik.

Když země není naše, ať neberou peníze od jejích občanů, ale třeba od TOP 09  

Obzvlášť pikantně to podle něj korunoval moderátor Lukáš Dolanský ve svém umanutém tanci nad Zemanovou větou „Tahle země je naše“. „Nevím, co přesně vede naše novináře k torpédování právě této věty. Myslí si snad pan Dolanský a spol., že tato země patří někomu jinému? Tak proč od té země a jejích obyvatel tak nestatečně berou peníze za svou činnost ve veřejnoprávní České televizi? Neměli by sebrat zbytky hrdosti a mají-li za to, že tahle země není naše a prezident nemá, co to říkat, tak odejít středem do nějakého jiného působiště, kde se se svými názory uplatní lépe – třeba do volebního štábu TOP 09?“ ptá se Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…