Tvrdě zasáhnout, sílí volání po útocích v Paříži

16.11.2015 8:14

Poté, co teroristé zaútočili v pátek v Paříži a zabili více než 120 lidí, začaly sílit hlasy volající po pozemním úderu proti Islámskému státu. Pokud existuje jeho plán, je přísně utajen. Píše server Aktuálně.cz.

 Tvrdě zasáhnout, sílí volání po útocích v Paříži
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Paříži při teroristických útocích zemřelo 129 lidí. Celé město truchlí

Podle amerického deníku New York Times americký prezident Obama oznámí více „koordinovaných úderů“ na Islámský stát. Státníci na Západě nově volají po zesílení vojenských operací proti džihádistům.

Paříž již včera začala a provedla letecký útok na město Rakka v Sýrii, které je střediskem Islámského státu. Do Perského zálivu má ve středu dorazit letadlová loď Charles de Gaulle. Jak píše server Aktuálně.cz, mezinárodní pozemní operace se zatím nechystá.

Armádu Islámského státu tvoří především zkušení důstojníci bývalé irácké armády. I z toho důvodu se Západu prozatím nechce do útoku, neboť by to znamenalo velké ztráty na životech. Podle senátorky USA Dianne Fensteinové je však nutné útoky zintenzivnit, neboť boj IS se rychle rozšiřuje mimo Sýrii a Irák.

Podle bývalého muslimského konvertity Mortena Storma je Islámský stát daleko nebezpečnější než al-Káida. „Nevidím jinou možnost než zasáhnout v Sýrii a Iráku masivní pozemní operací, protože čím déle bude Islámský stát jako územní celek existovat, tím bude nebezpečnější,“ řekl Storm.

Důsledkem pátečních teroristických útoků tak může být i spolupráce Ruska a Spojených států proti Islámskému státu. Oba prezidenti, Vladimir Putin i Barack Obama, se již sešli, prozatím se shodují na svých cílech, ale nikoliv na taktice.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …