„Ukrajina poražena. Další zbraně? Jen více obětí.“ Český generál má jasno

25.02.2024 11:35 | Monitoring

Ukrajina se vzdálila svému cíli zvítězit a osvobodit část svého území okupovaného Ruskem, situace je dnes velmi nebezpečná, říká bývalý ředitel Vojenského zpravodajství a bývalý velvyslanec v Afghánistánu, generál v záloze Petr Pelz v rozhovoru pro Rádio Universum. Popsal, že za neúspěch ukrajinské ofenzivy mohou stratégové v USA a připomněl, jak byla ztracena šance na mírové urovnání války na Ukrajině.

„Ukrajina poražena. Další zbraně? Jen více obětí.“ Český generál má jasno
Foto: Army.cz
Popisek: Petr Pelz ještě jako velvyslanec ČR v Afghánistánu (2011)

Po dvou letech se Ukrajině ani s v významnou pomoci Západu nedaří přibližovat se k vítězství nad Ruskem. „Myslím, že Ukrajina se tomuto cíli významně vzdálila. Na začátku ještě existovala jako normální, suverénní země, ale dnes, myslím, už to tak není, minimálně od prvních měsíců roku 22,“ uvedl někdejší diplomat Petr Pelz v rozhovoru pro Rádio Universum.

Veřejnost však ta tvrdá data úplně nezjistí, z otevřených zdrojů, protože obě strany, více či méně, ta data podle Pelze nějakým způsobem zamlčují. Čtenář musí používat hlavu a prostý rozum, dělat si určitou analýzu toho, co kdo, kdy říkal, a zda se jeho předpovědi nebo názory později, po letech vyplnily, či nevyplnily.

Poznamenal, že by neměnil nic na svém vyjádření z doby prvního výročí vypuknutí války, kdy řekl, že Ukrajina je již de facto poražena, a že jakékoliv další dodávky zbraní Ukrajině znamenají prodlužování konfliktu a více obětí.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45991 lidí
Pelz připomněl, že pouhý měsíc po zahájení ruské invaze na Ukrajině se ukrajinští a ruští vyjednavači velmi přiblížili dohodě o příměří, ale překazil to Boris Johnson: „29. března bylo podepsáno Istanbulské komuniké, což už byla tato připravená dohoda. Prezident Putin tehdy vydal rozkaz ke stažení ruských vojsk od Kyjeva a od Charkova, a to probíhalo mezi 1. a 6. dubnem, přestože NATO řeklo, že to nebude chtít. A v té době s tím Ukrajinci pořád souhlasili. Ale potom najednou přijel nečekaně do Kyjeva premiér Boris Johnson a řekl Ukrajincům, že ne, že Západ si nepřeje, aby jednali s Ruskem, a slíbil Ukrajině všemožnou pomoc, když ta bude pokračovat v boji. A tím pádem tato jednání zhasla – prezident Zelenskyj se nechal přesvědčit,“ řekl Pelz.

Ve sporu, kdo může za neúspěch ukrajinské ofenzívy – zda USA, které připravovaly strategii, nebo zkušení vojáci z Ukrajiny –, je pravda spíše na straně Kyjeva. Po nepodařené ukrajinské ofenzívě, která proběhla loni, se na veřejnost dostal spor mezi ukrajinskými a zejména americkými představiteli o to, kdo za to může; zde se Pelz staví na stranu Kyjeva. „Myslím, že Ukrajincům, jejich vysokým velitelům, kteří mají úplně stejné školy jako Rusové, proti kterým bojují, bych v tomto ohledu věřil spíše. Jedná se o naprosto jasnou hru, kdo za to může,“ řekl Pelz, že vina je na straně USA, které připravovaly strategii.

„Dnešní situace je velmi nebezpečná. Dokonce řada lidí, kteří se tím zabývají, se domnívá, že situace je dnes v podstatě nebezpečnější, než byla v době kubánské krize. Takže mě to taky nenaplňuje klidem, a to je ještě eufemismus,“ obává se Petr Pelz, co dál může vzejít ze struktur NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chcete se pobavit , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 25.02.2024 13:53:24
Pusťte si kecy Koláře a Bartoška,, Hlavně Kolář je kapacita,, Straší válkou ale ani netuší co obnáší dva roky vojny,, Bartošek plánuje jak vychovat,, nové,, vojáky a hned přizná že je to hudba budoucnosti,, Asi jako stíhačky za deset let,,K čemu pak budou když neví co bude za půl roku,, Vyhozené prachy nic víc,

|  15 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …