„Vy pozéři, řekněte lidem pravdu!“ Český voják na Ukrajině. Vše prý jinak

05.09.2023 8:40 | Monitoring

Český voják na Ukrajině dementoval zprávy, že by se na Ukrajině vše vyvíjelo skvěle, že by Ukrajinci drtili Rusy, už nemají lidi, munici, motivaci, techniku, zbraně... „Jak je možné, že už je ukrajinské vítězství na dosah? Tohle jásání a jasánkovství Ukrajině ubližuje. Čemu tím pomáháte? Svému dobrému pocitu? Oni potřebují, aby lidi pochopili realitu a aby zařídili mnohem víc zbraní všeho typu,“ poznamenal voják.

„Vy pozéři, řekněte lidem pravdu!“ Český voják na Ukrajině. Vše prý jinak
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25736 lidí

„Omlouvám se za pozdní reakce. Ale... To jsem zas něco přežil. Jestli zas uvidím nějakého pozéra nebo rádoby vojáka na internetu komentovat, jak se vyvíjí všechno skvěle, jak Ukrajinci drtí Rusáky, kteří už nemají lidi, munici, motivaci, techniku, zbraně... tak popadnu takového rybízka za límec a hodím ho na pozici tam, odkud jsem se nad ránem po čtyřech dnech vrátil. A ať mi pak řekne, že ty denní vyšší stovky ran z minometu, AGS, SPG, RPG, munice do tanků a bevek a BTR, co tam do nás jen na našem úseku jebaly, že prostě neexistují. O ručních zbraních ani nemluvě. A že těch pár demotivovaných Rusáků jde do útoku v záhadně větších počtech a jistě, když dostanou pizdu, stáhnou se, ale pak stejně každou chvíli něco zkoušejí. A to není pozice, kde by byla oficiální ofenziva,“ píše se na facebookovém účtu Český voják na Ukrajině. Jde o účet, který sleduje a jeho příspěvky podporuje například analytička Lucie Sulovská, celkově má více než tři tisíce sledujících.

„Sice jsme pěchotní útoky a drobné pokusy prosáknout odrazili, ale... Když si můžou dovolit tohle všechno, jak je možné, že už je ukrajinské vítězství na dosah? Tohle jásání a jasánkovství Ukrajině ubližuje. Čemu tím pomáháte? Svému dobrému pocitu? Oni potřebují, aby lidi pochopili realitu a aby zařídili mnohem víc zbraní všeho typu. A potřebují je včera! A potřebují stále výcvik. Staří veteráni nemůžou bojovou činnost táhnout donekonečna, jejich zdraví postupně odchází. Jsou opotřebovaní ti, kteří zbývají. Už dávno by měli odpočívat, léčit se a ideálně vést výcvik,“ poznamenal dále český voják na Ukrajině.

„A nováčci, to je kapitola ještě docela jiná... Skvěle se to bojuje z křesla domova, pózuje na střelnici nebo machruje z výletu do Kyjeva. Pojďte mi třeba povyprávět, jaké to je přežít BMP z padesáti metrů. Nebo ne. Vy nic nežvaňte. O tom vám můžu povědět já. Z tohohle ‚výletu‘ mám nějaký materiál, který možná taky budu později sdílet. A můžu říct mnohé i o tom, o čem se bavíme s ukrajinskými vojáky. A je to stále stejný příběh, o kterém jsem už mnohokrát psal. Já mám strašně dobrý pocit z některých vojáků, co jsem tu potkal, a je mi smutno, když vidím třeba mladého sympaťáka, se kterým jsme si velmi sedli, jak se mu neustále třesou ruce... Když vidím, jak to lidi postupně mele, a mlít bude... A oni to vědí. Oni znají realitu. Je toho tolik, co bych teď mohl napsat... Až je toho příliš,“ dodal se slovy, že teď mu vše splývá. „Ale mám i ty nejdůležitější věci zapsány a až si odpočinu a přestane mi zvonit v zalehlých uších, možná z toho vytáhnu nějaká moudra...“ zakončil.

V následné diskusi pod svým příspěvkem zdůraznil, že Ruská federace na Ukrajině nevyhraje, ale má-li vyhrát Ukrajina, je podle něj třeba udělat mnohem víc, než bylo doposud uděláno.

„Rusko nevyhraje. Na to nemá kapacity. Ale pro vítězství Ukrajiny se musí pracovat, a mnohem víc, než si lidé myslí. A druhá věc je právě ta, jaká bude cena, pokud se bude vše dělat jen tak trochu, nějak to látat, improvizovat a vařit z vody,“ poznamenal muž vystupující pod označením Český voják na Ukrajině.  

„Kritizuji naprosto nereálné jásání, které jsem v poslední době několikrát viděl (možná bych měl být konkrétnější, ale nemám teď čas na osobní konfrontace po internetu s ‚osobnostmi‘). … Neumím lhát. Nechci lhát. A nebudu. I bílé lži používám výjimečně. Naopak si myslím, že když si lidé uvědomí, že situace je velmi těžká, těžší, než se zdá, možná odpadnou takoví, co by odpadli stejně, ale ostatní zaberou, jak jen můžou, nebo se prostě místo sprintu připraví na pět kilometrů,“ pokračoval voják.

Prozradil také, že si vede zápisky z války a už teď prý má na 600 stránek normostran zápisků. Jen si není jist, jestli bude možné je někdy publikovat. 

Český voják na Ukrajině promlouvá

Český voják na Ukrajině promlouvá

 

 

Ukrajinské síly po týdnech usilovného odminovávání rozhodujícím způsobem prolomily první ruskou obrannou linii u Záporoží, řekl britskému nedělníku The Observer jeden z nejvýše postavených ukrajinských generálů Oleksandr Tarnavskyj, který má na starosti protiofenzivu na jihu země. Armáda podle něj nyní očekává rychlejší územní zisky při postupu na slabší druhou linii, kterou na jihu Ukrajiny ruští okupanti vybudovali.

„Nyní se nacházíme mezi první a druhou ruskou obrannou linií,“ uvedl Tarnavskyj několik dní poté, co Kyjev oznámil symbolické vítězství, když znovudobyl obci Robotyne. Tarnavskyj odhadl, že Rusko věnovalo 60 procent svého času a zdrojů na vybudování první obranné linie a pouze po 20 procent na druhou a třetí linii, protože Moskva neočekávala, že by se ukrajinské síly mohly dostat skrz.

Nyní, když bylo minové pole prolomeno, ztratili Rusové velkou část své výhody. „Mezi první a druhou linií obrany je velmi velký rozdíl,“ dodal Tarnavskyj.

Podle agentury AFP se zdá, že rozhovor je součástí ukrajinské snahy rázně odmítnout kritiku zaznívající z některých míst na Západě, podle které je protiofenziva, zahájená v červnu s cílem získat zpět území dobytá Moskvou, příliš pomalá. Kritiku v posledních dnech odmítli i prezident Volodymyr Zelenskyj či ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Český foják bojovat na Ukrajina, a Ukrajinci chlastat v Česko?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKrálovna Kleopatra , 05.09.2023 8:54:30

|  27 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…