„Zničili nás na drobky.“ Ukrajinci odposlechli Rusy a všem to řekli

05.09.2023 13:45 | Monitoring

Ruští vojáci bojující na Ukrajině si stěžují na špatné vybavení, nedostatečné zásoby zbraní a zejména munice a na velké ztráty ve svých jednotkách. Je to patrné z telefonátů ruských vojáků, které zachytily ukrajinské zpravodajské služby. „Žádná zasr*ná munice, nic... Máme použít prsty jako bajonety?“ čílil se například jeden z vojáků, když volal své ženě.

„Zničili nás na drobky.“ Ukrajinci odposlechli Rusy a všem to řekli
Foto: Repro Youtube
Popisek: Postupující ruské jednotky

Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) v červenci zachytila 17 telefonátů ruských vojáků bojujících na jihu a východě Ukrajiny. Výňatky z přepisu hovorů nyní zveřejnila agentura Reuters. Vojáci si primárně stěžovali na velké ztráty a nedostatečné vybavení svých jednotek.

Ukrajinská protiofenziva byla ve svém druhém měsíci, když ruský voják Andrej volal své ženě, že jeho jednotka má velké ztráty. Podle jeho slov byli tak špatně vybaveni, že si připadali jako sovětské jednotky za druhé světové války.

„Posílají nás do hajzlu,“ řekl Andrej 12. července telefonicky a přirovnal nápor k nejhorším okamžikům německé invaze do Sovětského svazu. „Žádná zasr*ná munice, nic... Máme použít prsty jako bajonety?“ čílil se ruský voják.

I další vojáci popisovali velké ztráty ruských jednotek, které prý ani nebyly schopny vyprostit své raněné. Jeden z nich uvedl, že se jeho jednotce podařilo postoupit, ale za vysokou cenu.

„Tak to je. Žádný druhý prapor už nezbyl. Zku*vili ho na drobky,“ řekl 3. července telefonicky své ženě Anně Maxim, voják ze sibiřské oblasti Irkutsk. Uvedl, že prapor – jednotka, která obvykle čítá kolem 500 vojáků – se nacházel na Lymanské frontě na severovýchodě, jedné ze tří oblastí, kde ukrajinský generální štáb v té době hlásil těžké boje a ruské protiútoky.

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25737 lidí

Další voják Alexej, který byl součástí velké zářijové mobilizace v loňském roce, telefonoval své matce z Ukrajiny a názorně vyprávěl o ztrátách na bojišti. „Byli roztrhaní na kusy. Leží tam: Některé z nich ani nemohou posbírat. Už jsou shnilí – rozežraní červy,“ řekl jí 12. července. Elena mu odpověděla: „Opravdu?“ „Jen si to představ, hodili tě na frontovou linii, bez vybavení, bez ničeho,“ řekl matce.

Dodal, že mobilizovaní vojáci jako on jsou posíláni do první linie navzdory veřejným ujištěním Putina, že tomu tak nebude, a řekl, že jim není poskytnuto řádné vybavení pro boj. „Všichni se bojí... Posílají mobilizované vojáky do první linie,“ dodal. „Nakonec je to generálům úplně jedno.“

Odposlechy plné expresivních výrazů poskytují vzácný pohled na podmínky některých ruských vojáků v době, kdy Kyjev spustil velkou protiofenzivu. Tu Rusko dokázalo zpomalit, vojáci si ale stěžují, že to bylo za cenu velkých ztrát. Důvodem je zejména nedostatek munice, řádného výcviku vojáků a špatná morálka.

Rusko i Ukrajina považují své ztráty za státní tajemství. Ukrajina přiznává, že její snahy o znovudobytí území ztěžují rozsáhlá ruská minová pole a dobře připravené obranné linie. Osvobodila řadu vesnic, ale dosud nedobyla žádné větší město a frontová linie zůstala z velké části nezměněna.

Agentuře Reuters se nepodařilo zjistit, nakolik jsou odposlechy reprezentativní pro poměry v ruských ozbrojených silách. Zdroj z ukrajinské rozvědky uvedl, že ilustrují problémy, kterým ruští vojáci čelí, ale neupřesnil, jak byly nahrávky vybrány.

Neil Melvin, ředitel oddělení mezinárodních bezpečnostních studií Královského institutu spojených služeb v Londýně uvedl, že telefonáty zřejmě potvrzují, že některé ruské jednotky byly vrženy do obranných operací bez dostatečné přípravy a utrpěly vysoké ztráty, což zvýšilo napětí mezi vojáky a veliteli. Problémy ruské armády tak přicházejí i přesto, že Rusko zvýšilo své letošní výdaje na obranu na více než 100 miliard dolarů, což je třetina všech veřejných výdajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Už je to tu zase..... :-))), Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNeziskový živnostník , 05.09.2023 15:02:01
Rusové v roztrhaných bagančatech a vyzbrojeni polními lopatkami z první světové..... Kde to tedy ksakru vázne..??? Proč už nejsou zatlačeni až za Ural..???

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…