Ale? Jourová kritizuje EU. Žádné Maďarsko, jde o zcela jinou věc

30.09.2020 15:48 | Zprávy

Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) kritizuje Evropskou unii za špatnou komunikaci směrem ke členským státům, podle ní je to dlouhodobý problém, který je nutné vyřešit. „Dlouhodobě kritizuji zejména fakt, že nemáme dostatek kapacity, abychom ty zprávy z Bruselu nejen přeložili, ale dostatečně srozumitelně předali lidem v členských státech,“ prohlásila Jourová a dodala, že i proto je Unie snadným terčem euroskeptiků.

Ale? Jourová kritizuje EU. Žádné Maďarsko, jde o zcela jinou věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost hodnotila pro Český rozhlas uplynulé týdny ve svém úřadu. „Minulý týden jsem mluvila s vůdkyní běloruské opozice Světlanou Cichanouskou. Mám z toho úžasné pocity, pro mě to je odvážná žena, která je tváří běloruské revoluce, takže velký zážitek a taky možnost se poradit, jak může Evropa podpořit vývoj v Bělorusku tím správným směrem,“ říká Jourová se smutným dodatkem.

„Setkali jsme se bohužel hodinu poté, co zkrachovala jednání ministrů o sankcích vůči Bělorusku. Radši bych jí řekla, že je Evropa jednotná a jednotně se postavila za plnění sankčního seznamu, který je jedním z velmi účinných nástrojů, jak diplomaticky tlačit na třetí země, aby něco dělaly nebo něco nedělaly,“ prohlásila s tím, že ji rozhodnutí mrzí.

Možnost uvalení sankcí znemožnil Kypr, který zároveň žádal projednávání sankcí vůči Turecku, což se nestalo. „Jako pro člověka neznalého fungování Evropské unie to pro ni muselo být překvapení, že jedna země může zablokovat takto důležité rozhodnutí. Ale je to tak, my máme povinnou jednomyslnost k zahraničním otázkám,“ dodala Jourová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…