Andrej Babiš: Lidi, oni kvůli mně ruší nějaké hospody? Já žádnou neviděl. Napište mi, pokecáme a najdeme řešení

01.12.2016 7:45

I kdyby Andrej Babiš díky EET vybral na daních miliardy, celý projekt ho bude stát politické body. Na mnoha místech republiky už totiž zavírají malé venkovské hospody, píše server Lidovky.cz.

Andrej Babiš: Lidi, oni kvůli mně ruší nějaké hospody? Já žádnou neviděl. Napište mi, pokecáme a najdeme řešení
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

Jako příklad uvádí hospůdku U Jarči v Počenicích na Kroměřížsku, zde se včera čepovalo poslední pivo. Majitelce Jarmile Sedlaříkové zbývá pár let do důchodu, už se nechce učit práci s počítačem, a když si spočetla náklady a zařizování, co by s EET měla, rozhodla se radši podnik po čtyřiadvaceti letech zavřít.

Podobné příběhy prý budou hospodymilovné Čechy mrzet a rozčilovat. Například Budvaru se zatím ozvalo tisíc menších venkovských podniků, že už od něj nebudou brát pivo, protože končí. Některé k tomu vede fakt, že při svých výdělcích řádné placení daní neutáhnou, některé motivuje nechuť k nové technologii.

Celý text je ZDE

Babiš ale tvrdí, že proti EET je v médiích vedena kampaň. Poukazuje na to, že firmy si dodnes vyzvedly 49 600 autentizačních údajů a v rámci zkušebního provozu od 1. listopadu systém používá více než 31 tisíc restaurací, hotelů, stravovacích a ubytovacích zařízení, které v pilotním projektu vydaly 14,3 milionu účtenek. Přitom povinnost ze zákona začíná platit až od 1. prosince 2016.

Anketa

Co říkáte na to, že hospodští zavírají kvůli EET?

hlasovalo: 13545 lidí

„Nechápu tedy, proč někdo stále tvrdí, že projekt nefunguje a je ohrožen. To je lež. Nepřicházíme ani s ničím, co by způsobilo nějaké změny v aktuálně startující fázi. Náš návrh se týká hlavně třetí a čtvrté fáze, která je plánovaná na rok 2018, a v menší míře druhé fáze, plánované od 1. března 2017.

Paniku podle Babiše šíří hlavně někteří politici, kteří neznají ani detaily jeho návrhu, a odpůrci projektu jako takového. „Chápu, že po krajských volbách pokračují v předvolební kampani, ale EET platí tak, jak byl schválen zákon,“ upozorňuje Babiš.

K celé problematice se Babiš vyjádřil také na svém facebookovém profilu, kde napsal: „Tak čtu celý den, že se zavírají hospody, ale já jsem tedy ještě žádnou zavřenou neviděl. Pokud někdo zavírá hospodu ve vašem okolí, tak bych vás chtěl poprosit, dejte mi vědět. Jel bych se tam podívat. Třeba pokecáme, probereme, co je donutilo zavřít a najdeme společně nějaké řešení.“

Na sociální síti poukázal také na to, že když chce změnit zákon o EET, je proti ČSSD. Přitom sociálnědemokratický poslanec Ladislav Šincl chtěl změnit zákon o EET už před dvěma týdny, a to přidáním tohoto dodatku:

„§ 12 odst. (2) Evidovanou tržbou nejsou také tržby

k) nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru z poskytování spotřebitelského úvěru na základě oprávnění k činnosti, které mu udělila Česká národní banka.“

„Aha. Super. Takže jde samozřejmě na ruku poskytovatelům půjček a… ano, lichvářům. Chápete? PLOŠNOU výjimku pro všechny lichváře. Těm, co půjčují na vysoký úrok lidem, kteří nebudou mít na splácení. Ničí tak celé rodiny. No, to je opravdu sociální gesto!“ podotkl Babiš a dodal: „A to si pan premiér před pouhými dvěma dny napsal na Twitter: ‚Odmítám oslabování EET. Chceme udělat pořádek, omezit daňové úniky, narovnat prostředí. Výjimky povedou jen k novým nespravedlnostem.‘ Pane premiére, díval jste se ráno do zrcadla?“ dodal Babiš.

Celé znění příspěvků Andreje Babiše na jeho facebookovém profilu:

Tak se stala hrozně zábavná věc. Určitě jste viděli, že mě celá ČSSD kritizovala, že chci změnit zákon o EET. Jo, chci. A dělám to pro ty nejmenší podnikatele a živnostníky. Paušální daň. Na základě četných případů, o kterých nám lidi psali. Fakt ji potřebují. Ano, chci změnit zákon a ČSSD je proti.

Přitom ČSSD a její poslanec Ladislav Šincl chtěl zákon změnit už PŘED DVĚMA TÝDNY, představte si to. A ten pozměňovák nám, narozdíl ode mě, ani nepřinesl na koaliční radu. Prostě ho tam připsal. Beze slova. No, tak se pojďme podívat, co nám tam ten šikovný pan poslanec Šincl připsal:

§ 12 odst. (2) Evidovanou tržbou nejsou také tržby

k) nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru z poskytování spotřebitelského úvěru na základě oprávnění k činnosti, které mu udělila Česká národní banka."

Aha. Super. Takže jde samozřejmě na ruku poskytovatelům půjček a… ano, lichvářům.

Chápete? PLOŠNOU výjimku pro všechny lichváře. Těm, co půjčují na vysoký úrok lidem, kteří nebudou mít na splácení. Ničí tak celé rodiny. No, to je opravdu sociální gesto!

A to si pan premiér před pouhými dvěma dny napsal na Twitter: “Odmítám oslabování EET. Chceme udělat pořádek, omezit daňové úniky, narovnat prostředí. Výjimky povedou jen k novým nespravedlnostem.”

Pane premiére, díval jste se ráno do zrcadla?

-----

Ahoj lidi, tak čtu celý den, že se zavírají hospody, ale já jsem tedy ještě žádnou zavřenou neviděl. Pokud někdo zavírá hospodu ve vašem okolí, tak bych vás chtěl poprosit, dejte mi vědět. Jel bych se tam podívat. Třeba pokecáme, probereme, co je donutilo zavřít a najdeme společně nějaké řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…