Andrej Babiš zaujal: Na tiskovce použil svoje vnučky

31.10.2018 10:11

Premiér Andrej Babiš překvapil novináře na tiskové konferenci osobním vyznáním ohledně střídání letního a zimního času. Hledí na to prý z pozice dědečka.

Andrej Babiš zaujal: Na tiskovce použil svoje vnučky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Premiér před novináři jako tradičně představil nejdůležitější body agendy vládního jednání. Informoval například o projednávaném materiálu Národní akční plán odpovědnosti společenských organizací na léta 2019-2023.

Anketa

Měl by být medvěd, který se toulá Moravou, odstřelen?

43%
57%
hlasovalo: 4537 lidí

„Tady dlouhodobě odeznívá kritika odlivu kapitálu z naší země. Já jsem se setkal se zástupci zahraničních investorů, kteří tady zainvestovali a platí daně a následně si berou dividendy. A my samozřejmě máme zájem, aby u nás zůstalo co nejvíc peněz. Ale je to věc dobrovolná. Abychom tu my dělali nějaký akční plán, to mi připadá dost absurdní,“ myslí si Babiš.

„Paní minsitryně Schillerová dělá to, že jednou za rok oceňuje firmy, že tu platí daně. Je to vždycky událost, sejdeme se a dostanou tam diplomy,“ popsal současný stav, na kterém by se podle premiéra mělo stavět.

Společenská odpovědnost firem by se podle něj měla zmapovat jako celek. Společenská odpovědnost je podle něj z principu dobrovolná, a firmy musejí být motivovány, aby ji přijaly. Podle premiéra to obnáší především zjednodušení podmínek pro podnikání.

Věcnou atmosféru tiskovky pak rozetnul až poslední dotaz televize Nova. Ten směřoval k otázce zrušení střídání letního a zimního času a premiéra přiměl k osobnímu vyznání.

Premiér i členové vlády totiž vyjádřili názor, že by měl zůstat zimní čas, zatímco řada evropských zemí uvažuje naopak o celoročním zavedení času letního. Česká vláda k tomu má praktické i zdravotní důvody, které premiér objasnil.

„Já mám vnučky. A když slunce zapadá až po 21. hodině, tak děti říkají, že je světlo, a nechce se jim moc spát. To jsou ty praktické věci. A ze zdravotního hlediska i odborníci říkají, že je to negativní. Já tady mám vyjádření pana Suchana z Astronomického ústavu, který říká: Jednoznačně se přikláním k tomu, aby se používal středoevropský astronomický čas, který je souměrný ke světlu i ke tmě, kdy pravé poledne je skutečně v poledne a největší tma je kolem půlnoci. Trvalé zavedení letního času považuji za nesmysl,“ citoval ze stanoviska astronoma.

Tento názor podle Babiše sdílí i většina vlády.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…