Babiš: Pět tisíc pro důchodce není korupce ani úplatek před volbami

01.09.2020 21:35

Premiér Andrej Babiš (ANO) byl hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, kde hovořil o změnách vládních opatření, které podle jeho slov nesouvisely s připraveností státu, ale s různými názory epidemiologů. Věnoval se také vládní strategii pro podzimní měsíce či plošnému rozdávání mimořádných příspěvků důchodcům ve výši pěti tisíc korun.

Babiš: Pět tisíc pro důchodce není korupce ani úplatek před volbami
Foto: FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

Rychlé změny v plánu plošných opatření, týkající se povinnosti nošení roušek ve školách, vyvolaly mezi lidmi velké zmatky. Premiér odmítá kritiku, že by to poukazovalo na to, že by byli špatně připraveni: „To není otázka připravenosti státu, ale rozdílných názorů jednotlivých epidemiologů,“ konstatoval předseda vlády.

„17. srpna jsme řekli, co se stane 1. září. Nic jsme nezavedli, ale změnili jsme stanovisko před tím, než opatření vešlo v platnost,“ doplnil Babiš.

Na takzvanou druhou vlnu koronaviru jsme podle ministerského předsedy připraveni. „Určitě, jsme připraveni. Připravujeme se na takzvanou druhou vlnu, jak o tom každý mluví, nebo spíš na chřipkové období, které u nás zasáhne každý rok od listopadu do února až 900 000 lidí. Takže jsme se poučili z první vlny, to znamená, že v této chvíli mají všechny resorty zásoby zdravotních ochranných pomůcek na dva měsíce, do Státních hmotných rezerv připravujeme železnou rezervu na dva měsíce pro všechny – je tam až 75 milionů roušek, téměř 12 milionů respirátorů FFP2 a tak dále,“ upřesnil premiér.

„Dnes jsme oznámili aplikaci eRouška on-line, nejjednodušší systém pro varování před nakažením. Sedm dní v týdnu funguje telefonní linka 1221,“ pokračoval Babiš.

K obavám hlavní hygieničky Jarmily Rážové, že bude možné trasovat ne víc než 750 nově nakažených denně, podotkl: „Budeme trasovat tolik lidí, kolik bude potřeba. Nemůže být strop, odmítám strop. Budujeme páteřní síť odběrných míst a laboratoří, připravujeme se po všech stránkách.“

V současnosti se velmi diskutuje i jednorázový příspěvek pro seniory. Babiš zdůraznil, že příspěvek pět tisíc pro důchodce nemá však nic společného s volbami: „Není to žádná korupce, nemá to nic společného s volbami, jak někdo říká, není to žádný úplatek. Rozpočet pro příští rok je napjatý, tento rok dopadne lépe než schválený deficit 500 miliard. Je tam prostor, nemá to nic společného s volbami,“ vysvětlil s poukazem, že Česko má nejnižší důchody z celé Evropské unie. Kvůli viru jsme podle jeho slov v situaci, kdy musíme podpořit všechny občany naší země.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…