Badal: Tomáši Halíkovi jsem dělal kaplana. Je mi líto, co o mně říká

02.08.2016 13:42

Hostem Martina Veselovského v pořadu DVTV.cz byl ředitel odboru vnějších vztahů Arcibiskupství pražského Milan Badal. Ten se vyjádřil mimo jiné k islámu, který má podle něj světovládné tendence.

Badal: Tomáši Halíkovi jsem dělal kaplana. Je mi líto, co o mně říká
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Znak Blok proti islámu na náměstí v Lanškrouně

Badal se v úvodu rozhovoru vyjádřil k teroristickým útokům ve Francii a převážně k tragickému útoku na francouzského katolického kněze, jehož vraždu si násilníci natočili. „V roce 2014 došlo k 467 útokům na francouzské kostely,“ zopakoval Badal své dřívější poznatky, které údajně čerpá z francouzských statistik, například ministerstva vnitra. Kardinál Duka podle jeho slov nemá žádné připomínky k názorům, jež publikuje. 

Celé video ZDE.

Podle něj je například mylné rozdělování na islamismus a islám. „Je to pošetilé,“ sdělil k tomu. Podle jeho názoru jsou nyní muslimové připraveni potřít jiné náboženství a přivést svět k míru. „Nedělám ale rovnítko mezi islámem a násilím. Ale upozorňuji na to, že islám má tendence, které jsou vlastně světovládné a podle toho se ti věřící chovají,“ podotkl s tím, že nesdílí názor papeže Františka ohledně islamistického násilí. Papež totiž tvrdí, že nic takového neexistuje.

„Islám využívá demokracie na území Evropy a staví tady mešity. Kdybychom my chtěli stavět kostel v Saúdské Arábii nebo tam přivézt Bibli, tak byste viděli, co se stane,“ dodal také Badal. V současné době podle něj nemůžeme muslimy deportovat, ale měli bychom vymezit nějaká pravidla soužití. „Měli bychom vést dialog. Je ale po těchto útocích nesmírně těžký. Lidé začínají mít strach. Jsou tu totiž jasné plody toho, co to náboženství přináší. Bohužel jeho stoupenci tady dělají nějaké trestné činy, je třeba k tomu nějak přistoupit a neříkat jen ‚zvládneme to‘,“ citoval německou kancléřku Angelu Merkelovou Badal.

I přestože do Česka přichází denně jen jednotky migrantů, Badal tvrdí, že situace se může radikálně změnit. „Turecký prezident Erdogan sem pustí další nápor migrantů. My jsme jistým způsobem za větrem, protože tady máme malou islámskou obec. Francie, Německo, Británie však potíže mají. Takže nemůžu sedět a říkat ‚teď to nechme‘,“ myslí si Badal. On sám se ozbrojovat nehodlá, ale nehodlá také mlčet, pokud cítí určité nebezpečí. 

Následovala i slova ke knězi Tomáši Halíkovi, jenž minulé Badalovy rozhovory odsoudil. Badala označil za spojence džihádistů. „Je mi to líto. Člověk, který si udělal živnost z hlásání dialogu s buddhisty, muslimy, nevěřícími, by podle mého mohl vést dialog, už proto, že jsem mu rok dělal kaplana,“ doplnil Badal s tím, že lidé, kteří nechtějí vidět tu šíři celého problému, nahrávají džihádistům.

Závěrem však Badal dodal, že nevnímá nic špatného na tom, pokud do Česka přijdou muslimské rodiny a to je přijme. „Jen nesmíme udělat tu chybu jako Německo a otevřít doširoka dveře,“ uzavřel. Důležité je především prověřování jedinců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…