Bárta pomáhal Klausovi s personální politikou už před lety

19.04.2011 6:44

Novým ministrem vnitra se mohl stát také Radim Bureš, ředitel bezpečnostního odboru Kanceláře prezidenta republiky. Měl to být nezávislý kandidát, kterého doporučili lidé blízcí prezidentu Václavu Klausovi.

Bárta pomáhal Klausovi s personální politikou už před lety

Podle zjištění MF Dnes zde ovšem existovala vazba mezi Burešem a Vítem Bártou. Tehdejší šéf bezpečnostní agentury ABL byl v roce 2008 pověřen lidmi z Hradu, aby našel člověka vhodného na místo ředitele bezpečnostního odboru.

Rous nechtěl z ČEZu, doporučil Bureše

Jako první Bártu napadl bezpečnostní ředitel firmy ČEZ Daniel Rous. Ten však neměl zájem, doporučil ale místo sebe Martina Bureše z Národního bezpečnostního úřadu.

Deník MF Dnes z toho odvodil, že Bárta už v roce 2008 pomáhal prezidentu Klausovi v personální politice. A člověk, kterého tehdy doporučil na post bezpečnostního šéfa, se dostal mezi kandidáty na nového ministra vnitra. Ten má ale zabránit vlivu ABL a nemá s ní mít žádný vztah.

Bureš se na Hradě stará o tajné informace

Podle mluvčího Hradu Radima Ochvata byl Bureš vybrán na základě životopisu a pohovoru. Bureš se teď stará o tajné státní materiály a zodpovídá za bezpečnostní prověrky důležitých politiků.

„Problematika utajovaných skutečností a bezpečnostních sborů je podstatnou náplní práce jeho odboru. Proto byl bývalý vyšetřovatel, právník a ředitel odboru legislativy na NBÚ a držitel nejvyššího osvědčení pro přístup k utajovaným informacím vhodným kandidátem na toto místo," řekl Ochvat MF Dnes.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…