Barták si u Ústavního soudu stěžoval na postup policie. Neuspěl

17.08.2011 17:34

Bývalý ministr obrany Martin Barták si u Ústavního soudu (ÚS) neúspěšně stěžoval na postup policie při vyšetřování jeho údajné korupční kauzy.

Barták si u Ústavního soudu stěžoval na postup policie. Neuspěl

Politik čelí podezření, že v roce 2008 požádal o úplatek v souvislosti s nákupem automobilů Tatra pro vojsko. Policie se případem zabývá od loňského listopadu. Podle stížnosti, kterou Barták podal v dubnu, tím vyšetřovatelé porušují jeho právo na projednání věci v přiměřené lhůtě. ÚS Bartákovu stížnost odmítl počátkem srpna bez veřejného jednání, dnes usnesení zpřístupnil v internetové databázi.


Barták poukazoval také na to, že probíhající vyšetřování má negativní vliv na jeho pracovní kariéru i soukromý život. Podle ústavních soudců je ale stížnost předčasná. Směšuje prý trestněprávní a občanskoprávní rovinu. V trestněprávní rovině ale dosud podle ÚS nemohlo dojít k žádnému zásahu do ústavně zaručených práv, v občanskoprávní nebo pracovněprávní rovině má Barták možnost podat civilní žalobu.

"V rovině trestněprávní je tedy ústavní stížnost zjevně neopodstatněná, v rovině soukromoprávní potom nepřípustná, neboť doposud nebyly vyčerpány všechny procesní prostředky, které zákon stěžovateli k ochraně jeho práv poskytoval," uvedla v usnesení soudkyně zpravodajka Michaela Židlická.

V kauze jde o dodávku terénních nákladních vozidel za 2,7 miliardy korun. Případ rozvířil někdejší americký velvyslanec v ČR William Cabaniss, který jako zástupce automobilky Tatra přišel s tvrzením, že v roce 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Barták miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. Tisk v minulosti uvedl, že jsou v kauze celkem tři podezřelí - vedle Bartáka i zbrojaři Petr Ptáček a Michal Smrž. Všichni obvinění popírají. 

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…