Bartoš dostane od Babiše v přímém střetu strašný klepec. Zachránit ho může jen cizina, říká politolog

09.08.2021 17:28 | Glosa

Volby jsou za dveřmi a do hledáčku pozornosti se čím dál více dostává Ústecký kraj. Ten bude totiž volební baštou dvou lídrů – Andreje Babiše, předsedy hnutí ANO, a Pirátů v čele s předsedou Ivanem Bartošem. Otázkou zůstává, jakou roli budou hrát hlasy ze zahraničí. Ale jejich váha prý nebude tak velká; Babiše by neměly ohrozit.

Bartoš dostane od Babiše v přímém střetu strašný klepec. Zachránit ho může jen cizina, říká politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády ČR Andrej Babiš

„Jejich hlasy mohou zajistit, že vítězství Andreje Babiše v kraji nebude tak dominantní, ale nemyslím si, že by ho to mělo ohrozit,“ poznamenal podle serveru iDnes.cz politolog Lukáš Novotný.

Hnutí ANO nedávno totiž potvrdilo spekulace, že Babiš se postaví do čela ústecké kandidátky. A právě Ústecko bude volební baštou i pro šéfpiráta Ivana Bartoše. Byl to právě pirátský lídr, jenž několikrát šéfa hnutí ANO vyzval k přímému souboji. „Myslím, že kandidatura Andreje Babiše v Ústeckém kraji je pokus hnutí ANO o zabití dvou much jednou ranou,“ řekl pro iDNES.cz politolog Josef Mlejnek. Podle něj je Středočeský kraj, ve kterém při minulých volbách Babiš kandidoval, politickými preferencemi obyvatel bližší Praze než Ústecký kraj, který označil za jednu z hlavních bašt hnutí. Odborníci již dříve uvedli, že hnutí ANO má právě Ústeckém kraji šanci na úspěch.

Otázkou je, do jaké míry mohou být výsledky ovlivněny  hlasy českých voličů žijících v zahraničí. Ti totiž letos budou vybírat ve sněmovních volbách právě z  kandidátů pro Ústecký kraj. Tedy i mezi Babišem a Bartošem. Podle serveru iDNes.cz ale politologové tvrdí, že zahraniční hlasy by neměly úspěch Babiše ohrozit. Ve hře je podle nich maximálně jeden mandát. „Mezi zahraničními voliči většinou vítězí liberální strany, takže bych očekával, že tomu tak bude i v letošních volbách,“ poznamenal politolog Tomáš Lebeda.

Podobný názor zastává i politolog Jan Kubáček. Podle něj typický český volič žijící v zahraničí volí liberální nebo středopravicové strany. „Je to člověk s vyšším vzděláním nebo s vyššími příjmy či s určitou pracovní specializací. Obecně je to spíše městský volič s pravicovou orientací a podporuje spíše městské liberální trendy, subjekty,“ popsal zahraničního voliče. Lze tedy očekávat, že tyto hlasy půjdou spíše pro Piráty nebo pro koalicí SPOLU. Při posouzení minulosti podle něj pak vidíme, že zahraniční hlasy většinou rozhodly o jednom mandátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…