Boj za národní zájmy je toxický? Zahradil a Peksa v souboji. Zavřené hranice kvůli covidu? Prý zločin

14.11.2020 15:26 | Zprávy

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) má za to, že hájit v EU konkrétní národ je příliš „toxické“. V takovémto měření sil by kupříkladu Češi nemohli vyhrát nad Němci, protože Němců je asi osmkrát víc. Na EU je prý proto zapotřebí dívat se jinak a mít společné celoevropské zájmy, kam podle Peksy patří svobodný internet či boj proti změnám klimatu. Europoslanec Jan Zahradil (ODS) nabídl na EU zcela jiný pohled a dal najevo, že lidem jako Peksa chce čelit.

Boj za národní zájmy je toxický? Zahradil a Peksa v souboji. Zavřené hranice kvůli covidu? Prý zločin
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Mladí konzervativci jsou organizací, kterou prošla řada politiků ODS. Pravidelně pořádají Zimní univerzitu Mladých konzervativců, na které vystupuje řada osobností. Tentokrát se sice setkávali jen on-line, ale i tak zazněla řada zajímavých myšlenek.

Tentokrát proti sobě usedli europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) a europoslanec Jan Zahradil (ODS). Druhý jmenovaný připomněl, že byl členem české delegace při Evropském parlamentu už v roce 1998 a z této pozice v roce 2004 přešel do křesla jednoho z europoslanců, kterým je dodnes. Už 22 let se tak pohybuje v srdci EU a Mladým konzervativcům sdělil, že za tu dobu se EU vlastně moc nezměnila.

Stále proti sobě stojí zastánci hlubší integrace EU – a na straně druhé zastánci volného pohybu osob, zboží, služeb a peněz, ale mezi národními státy. Tato strana tedy zdůrazňuje ekonomické přínosy členství v EU, ale hlubší integraci odmítá. Zahradil vždy patřil do onoho ekonomického tábora.

„On ten volný pohyb stále ještě není dokonalý, ale už jsme hodně daleko. A o čem jsme vždycky měli pochybnosti a já mám pochybnosti stále větší, je ta snaha integrovat se i po politické stránce, tedy vytvářet tady nějakou jednotnou zahraniční politiku. To je to, s čím nesouhlasím a nesouhlasíme. Proto také vznikla naše frakce Evropských konzervativců a reformistů,“ uvedl Zahradil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…