Bordel v ghettu, hromady odpadu. Politička má dost: Babiš tu byl, i jiní. Měli drsné návrhy

07.09.2020 13:31

Bývalá ústecká primátorka a nynější první náměstkyně primátora Věra Nechybová na svém facebooku upozornila, že i přes možnost zavedení bezdoplatkové zóny na celé město se stále v Ústeckém kraji nedaří efektivně řešit problematiku ghett. „Když přijedou politici z Prahy? Zhrozí se a slíbí peníze na výstavbu nových bytů… Zkrátka a dobře: vůbec tomu nerozumí a přijedou se sem akorát vyfotit, když se blíží volby,“ píše a připomíná několik návštěv z Prahy. A ukázala, kde je místo pro zlepšení.

Bordel v ghettu, hromady odpadu. Politička má dost: Babiš tu byl, i jiní. Měli drsné návrhy
Foto: Facebook Lepší Sever
Popisek: Náměstkyně primátora Ústí nad Labem Věra Nechybová

Anketa

Je dobře, že Zeman nebude zvát Vystrčila na setkání ústavních činitelů?

86%
14%
hlasovalo: 20478 lidí
„To, co se už několik let děje v Neštěmicích na sídlišti Mojžíř, to je naprosto neuvěřitelné…“ postěžovala si bývalá primátorka s tím, že jde o „bezpochyby o jedno z nejhorších ghett v naší zemi“.

Situaci na sídlišti se dle ní snaží dlouhodobě řešit tamní starostka Yveta Tomková i lidé na magistrátu, ovšem i přesto se místo příliš zvelebit nedaří.

„Neuvěřitelný bordel, černé skládky, vybydlené byty. Dokonce i firma, která se na sídlišti starala o zeleň, od toho jde raději pryč. Odpadu se odtud odveze dvakrát víc než z jiného sídliště. A pokuty? No tak ty samozřejmě nikdo neplatí…“ vyjevila nynější podobu místa.

Nejvíce pak vše dopadá na slušné obyvatele místa: „Nejhorší na tom celém je, že uprostřed tohoto ghetta žijí i normální a slušní lidé, kteří tam ale zůstali jako v pasti.“

„Dokonce i městská část tam má nějaké byty, které ale nemůže pronajmout, protože se do nich nikdo normální nechce nastěhovat. A do toho všeho ty byty prý vlastní lidé, kteří je pronajímají za ceny, které jsou běžné třeba v Praze. A tihle majitelé z větší části nejsou ani z Ústí, takže je jim to úplně fuk,“ píše ústecká zastupitelka.

Podle ní jde o typický příklad obchodu s chudobou, kdy se byty pronajmou „lidem, kteří nemají žádné vychování, odmítají pracovat a odpadků se zbavují nejčastěji oknem“.

„Ptáte se, proč je to možné? Stát to nejen toleruje, on tohle všechno dokonce dlouhodobě umožňuje,“ upozorňuje.

Připomenula, že do Předlického ghetta zavítala i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ANO).

Ta na místo přišla na základě pozvání poslankyně Evy Fialové (ANO), která si v dané lokalitě pronajala před nedávnem byt. Zdůraznila tam, že sociální dávky by podmínila pracovní aktivitou a také školní docházkou. „Pokud se nám toto nepodaří podchytit, bude to velmi těžké,“ uvedla.

Své pozorování pak shrnula takto: „Pokud lidé nezačnou chodit do práce, nezačnou posílat děti do školy, dokud nezačnou udržovat čistotu, tak se nic nezmění. Je důležité, aby se podchytila ta příští generace, aby děti měly šanci na lepší a úspěšný život.“ Nic význačného ji v lokalitě nepřekvapilo. „Nic nového jsem se nedozvěděla, jen jsme se utvrdili v tom, že ta řešení musí být celistvá,“ sdělila.

„To bylo před rokem, a tehdy říkala do novin, jak je zděšená, že se musí dodržovat pravidla. A víte, co se stalo od té doby? Vůbec nic!“ píše nyní Nechybová.

„Místo toho, aby se stavěla dětská hřiště nebo byly peníze na opravu silnic, musíme v našich městech řešit tenhle nepořádek. A když přijedou politici z Prahy? Zhrozí se a slíbí peníze na výstavbu nových bytů… Zkrátka a dobře: Vůbec tomu nerozumí a přijedou se sem akorát vyfotit, když se blíží volby,“ pokračovala s tím, že aktuální situace škodí úplně všem.

I přesto, že v Ústí nad Labem zavedli bezdoplatkovou zónu na celé město, situace se dle zastupitelky příliš nezlepšila. „Musí se změnit zákony! Jsem klidně pro to, ať část odpovědnosti je i na těch majitelích bytů, kteří na současném systému báječně vydělávají,“ navrhuje.

Podobnou situaci již řešil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Nejsem spokojený,“ prohlásil v lednu před vybydlenými baráky na litvínovském sídlišti Janov. „Musíme být radikální,“ následovala ministryně Klára Dostálová konstatováním, že dosavadní metoda cukru očividně na zdejší lid nefunguje. „Problém je, že mnozí nebydlí v Čechách. Jde to ztěžka,“ podotkl hořce premiér.

„Jsem nervózní z toho, že my máme těch 15 bodů boje proti chudobě. Má to za úkol asi pět ministrů, bohužel to není centrálně uchopeno,“ vyjevil šéf vlády.

I Dostálová chce být „radikálnější“: „Já jsem přesvědčená, že budeme muset být radikálnější. Jestli nebudou rodiče posílat děti do školy, budou muset přijít o část procenta z dávky. Jiné opatření nefunguje.“

Věra Nechybová se primátorkou stala v roce 2015, kdy do voleb kandidovala jako nestraník za hnutí ANO a získala zastupitelský post a následně se po odvolání celého vedení města dostala právě do této funkce. S hnutím však posléze z důvodu rozporů v místní buňce ukončila spolupráci.

Nyní je na druhém místě v kandidátce politického sdružení pro letošní volby do krajského zastupitelstva Ústeckého kraje.

V koalici je jedničkou kandidátky první náměstek hejtmana Martin Klika (dříve ČSSD), třetí je na kandidátce primátor Mostu Jan Paparega (ProMost).

Lepší Sever se ve své kampani chce zaměřit především na zamezení obchodu s chudobou.

V Lepším Severu jsou zastoupeni reprezentanti za existující hnutí ProMost, Ústecké fórum občanů (ÚFO) a také nezávislí.

Koalice na problém ghett a obchodu s chudobou upozorňuje delší dobu. „Jak si představujeme Lepší sever? Lepší sever je, když podporu dostávají ti, kteří ji opravdu potřebují. Ne ti, kterým se prostě jen nechce pracovat,“ propagovalo v nedávné době hnutí. Tehdy to vedlo k rozhorlené diskuzi plné nevraživosti mezi Romy a Neromy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…