Británie byla varována z OECD před odchodem z EU. A nastal křik

27.04.2016 17:37

Ve Velké Británii stále běží diskuse o tom, co se bude dít, pokud by země vystoupila z Evropské unie. Nejnověji se objevilo varování OECD, podle které by odchod z EU stál každého Brita jeden měsíční plat. Kritici EU tomu však odmítají věřit a stojí si za svým. Informuje The Telegraph.

Británie byla varována z OECD před odchodem z EU. A nastal křik
Foto: derekbennetteu-sceptic.blogspot.com
Popisek: Britský europoslanec Nigel Farage

Podle nejnovější studie OECD by vystoupení z Evropské unie mohlo Brity vyjít celkem draho. Ty nejčernější odhady počítají s tím, že by každá britská domácnost musela zaplatit 5 000 liber ročně až do roku 2030.

Na oplátku se na EU snesla vlna kritiky od jejích odpůrců, aby vyvážili tuto negativní zprávu.

„Jasně, jasně, jasně, MMF, OECD, celý seznam mezinárodních organizací plných přeplacených lidí, kteří povětšinou selhali v politice,“ okomentoval zprávu předseda euroskeptické strany UKIP Nigel Farage.

Na otázku, jaké organizace podporují vystoupení Británie z EU, odpověděl: „Říká se jim trh, spotřebitelé, říká se jim lidé a také se jim říká skutečný svět.“ Připomněl také slova profesora ekonomiky Patricka Minforda, podle kterého by si každá rodina odchodem z EU přilepšila o 40 liber týdně.

Podle představitelů kampaně za odchod z EU je OECD organizací, kterou si platí sama Unie, tudíž její analýzy netřeba brát vážně.

Vysoce postavený britský politik George Osborne na druhou stranu míní, že pro zachování současného trendu, tedy ekonomického růstu, je nutné v EU setrvat i nadále, protože právě EU představuje ekonomické bezpečí.

OECD dále uvedla, že v případě vystoupení z EU by velmi klesl migrační tok do Velké Británie, ročně až o 84 tisíc lidí, což by bylo druhotným projevem slabší ekonomické situace. S odchodem by totiž začal klesat i britský HDP, což by vedlo právě k tomu, že by jej ve finále zaplatili daňoví poplatníci.

Generální tajemník OECD Angel Gurria vysvětlil, že vystoupení z EU nemá pro Británii jedinou kladnou stránku, už samotná příprava na referendum stojí velké peníze. „Náš závěr je jednoznačný. Velká Británie je mnohem silnější jako součást Evropy a Evropa je mnohem silnější s Velkou Británií jako hnacím motorem.“

„Vystoupení z EU nepředstavuje pro Velkou Británii žádné plusy. Jen cenu, které se lze vyhnout, a výhody, jež lze získat setrváním v Evropě. Nikdo by neměl platit daň za Brexit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…