Bulvár vyděsil národ: Policie nemá peníze, bude vládnout podsvětí

02.08.2011 9:42

Deník Blesk se na své titulní stránce zaobírá dalším osudem české policie. Ta v příštím roce nebude mít peníze a tak od ní možná utečou právě ti slušní policisté. Vnitro totiž chce v rámci úspor policii sebrat víc než miliardu. "Bude tak v ulicích českých měst vládnout podsvětí," ptají se bulvární noviny.

Bulvár vyděsil národ: Policie nemá peníze, bude vládnout podsvětí

„Přepadávají banky, soutěží v tlučení lidí, vydávají pokuty bez bločků a nechávají se uplácet. Tak takovou pověst dělají české policii někteří její příslušníci. A co je snad ještě horší - těch čestných nejspíš zase ubude," líčí emotivně deník.

Policie má nyní rozpočet 28,4 miliardy korun a to jí stačí sotva na přežití. Ale ministerstvo vnitra klidně navrhuje snížit balík peněz na příští rok o 1,37 miliardy. Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká navíc v pondělí uvedla, že nemůže prezidium v tom případě zaručit to, že nedojde ke snižování platů a propouštění.

Letecká cvičení omezili

V policii už to došlo tak daleko, že není čím zaplatit za náboje do policejních zbraní, píše k tomu Blesk. „Máme ve skladech opravdu jen zbytky. Museli jsme výrazně omezit například letecká cvičení," cituje k nedostatku munice Blesk šéfa Útvaru rychlého nasazení (URNA) Libora Lochmana.

Bulvární list dále připomněl událost starou jen několik málo dní, kdy osmnáct strážců zákona je stíháno za to, že pracovali pro filmaře - za peníze v uniformě „hráli" policisty i ve filmu. Navíc v době, kdy nadřízeným předložili neschopenku. Nyní jsou obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku a hrozí jim až osm let vězení.

Proč se ale bulvární deník vlastně zaobírá situací v policii? V pondělí totiž policejní šéf Petr Lessy přiznal, že jeho sboru hrozí finanční katastrofa, neboť pro příští rok dostane ještě méně peněz než letos. V návrhu rozpočtu by totiž pro policii měl zbýt raneček, v němž by mělo být o 1,37 miliardy méně peněz. A právě to by znamenalo propouštění. Toho se ale právě nejvíce bojí odboráři.

„Vždyť někteří si ve službě nepřijdou na víc než 14 tisíc čistého," řekl k tomu deníku šéf policejních odborů Milan Štěpánek. Chce prý prosadit, aby si policisté mohli legálně přivydělávat bokem.

Lessy v Hodoníně protestoval. Ostře

Kvůli úsporám se ale navíc možná schyluje k ostrému střetu mezi ministrem vnitra Janem Kubicem a policejním prezidentem. Petr Lessy v pondělí v Hodoníně totiž prohlásil, že je zásadně proti návrhu šéfa resortu snížit policii v příštím roce rozpočet o jednu miliardu a 370 milionů korun. Podle Lessyho by to mohlo mít drtivé následky. Proti návrhu ministerstva vnitra chce proto při nejbližším jednání s jeho představiteli vznést námitky. 

„Opravdu už jsme na takových stavech, kdy si musíme otevřeně říct, že by se to občanů České republiky dotklo," podotkl k tomu Lessy.

Vláda schválila základní rámec rozpočtu na příští rok se schodkem 95 miliard korun před necelými dvěma týdny. Do 10. srpna musí ministři předložit rozepsané výdaje svých rezortů ministerstvu financí. To pak musí finální návrh rozpočtu předložit vládě ještě před koncem prázdnin.

Policejní prezidium má stanoveno, že v zemi by mělo být nejméně 40 309 policistů. K této hranici se přitom podle Lessyho celkový počet policistů v zemi už nyní postupně blíží a po dalším propouštění by mohly vzniknout potíže se zajišťováním veřejného pořádku.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…