Byla to klukovina, řekl Nečas ke Kalouskovi v kauze Barták

14.11.2010 13:39

Komunikace mezi premiérem Nečasem a ministrem financí Kalouskem byla tento týden zmatečná. Jednalo se o to, zda si náměstek Barták nařčený z korupce vzal volno z úřadu sám, nebo mu to nařídil Nečas, který požadoval: „Nepovažuji za přijatelné, aby byl Barták činný až do prošetření.“ „Rozhodnutí bylo na Bartákovi,“ řekl k tomu ministr Kalousek.

Byla to klukovina, řekl Nečas ke Kalouskovi v kauze Barták

„Nijak bych to nedramatizoval," řekl Petr Nečas. „Byla to klukovina, považuji za důležité, že Barták není v úřadě," dodal premiér v České televizi ke sporu s ministrem Kalouskem.

Více ke sporu Kalousek - Nečas:
Válka mezi Nečasem a Kalouskem. Místo granátů tiskové zprávy

Více ke kauze ZDE


Nečas požaduje důkladné prošetření kauzy podle principu Padni komu padni. „Jsem přesvědčený, že jasné stanovisko předsedy vlády je dostatečný signál, aby prošetřeno bylo," reagoval Nečas na obavy, zda tato kauza nebude zametena pod koberec a nevytratí se.

Vymeťte kostlivce ze skříně. Pomozte nám tím, že odvoláte Bartáka, řekl Sobotka

„Pozorujeme rozklad autority premiéra. Výsměch všem lidem je, že Barták zůstává ve funkci náměstka. Premiér nedokázal prosadit svou autoritu," prohlásil pak v pořadu Václava Moravce Bohuslav Sobotka. „Barták není činný, nemá vliv na žádné rozhodování," ohrazoval se Nečas.

Nečas: Vyšetřovat má policie, politici jim nemají hledět pod ruce

S úřadujícícm předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou se totiž neshodli na nutnosti zřízení parlamentní vyšetřovací komise.

Sobotka požadoval, aby v ní nebyli lidé spojovaní v minulosti nebo i v současnosti s ministerstvem obrany.

"Nesmí tam být Kalousek, Barták, Parkanová, Vidím. Musí tam být lidé, kteří s ministerstvem obrany neměli nic společného," vysvětloval Sobotka, když obhajoval trvalý požadavek na zřízení parlamentní vyšetřovací komise.

Nečas obvinil ČSSD a Bohuslava Sobotku z licoměrnosti. „Tento systém byl zaveden za vás, až 80 procent zakázek na ministerstvu obrany bylo rozdáno v době, kdy vy jste byl ministrem financí," řekl Nečas. Například pronájem Gripenů.

„Existuje podložené podezření, že v jste pro to hlasoval," řekl Nečas. „Přestaňme v osobních útocích. Dělíme se na ty, kteří jsou proti korupci a proti korupci nejsou. Aby to neskončilo zametené pod koberec," vyzval Nečas s tím, aby byly zdokumentovány tyto případné trestné činy.

Prohlásil, že se jedná o všeobecný zájem. Jde o důvěryhodnost této země nejen v zahraničí, jde i o důvěru občanů.

Chceme komisi, zdůraznil Sobotka

Sobotka důsledně vyžadoval zřízení parlamentní vyšetřovací komise a vyzval Nečase, aby se zbavil všech lidí, kteří byli spojeni se skandály. „Tato vláda nesmí mít na palubě lidi, kteří jsou spojováni se skandály na ministerstvu obrany," požadoval Sobotka. „Nemůžete bojovat proti korupci a zároveň je mít na palubě," řekl.

Gripeny a co dál?

„Mám proti korupci negativní vztah, speciálně v resortu obrany, tam je to nebezpečné," prohlásil Nečas. Nečas chce, aby Švédsko a Británie poskytly údaje z jejich vyšetřování korupce kolem pronájmu Gripenů.

V otázce pořízení Gripenů do budoucna, došlo ke shodě obou zúčastněných politiků. „ V situaci, kdy vláda ruší sociální příplatky, musíme zvážit, zda máme na pronájem nadzvukových letounů," řekl Sobotka a požadoval národní konsenzus. „Zaplaťpánbůh, že to říkáte, " reagoval Nečas. I on požaduje analýzu potřebnosti nadzvukových letadel.

Dále:

Fanoušci dychtí po ostré reakci Johna. Ten odkázal na policii

Nepřesný Nečas. Kalousek: Barták si o volno řekl sám

Nečas by měl Bartáka okamžitě odvolat, vyzývá Sobotka z ČSSD

Bartáka mimo službu „postavil" Nečas. Do doby, než se jeho případ vyšetří

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …