Bývalý manažer od "Jindry" promluvil, jak se kšeftovalo s Rathem

20.07.2012 19:17

Bývalý zaměstnanec společnosti Hospimed, která dodávala zdravotnickou techniku do středočeských nemocnic, se rozhodl promluvit o praxi, jaká tyto obchody provázela.

Bývalý manažer od "Jindry" promluvil, jak se kšeftovalo s Rathem
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Podle bývalého manažera Marka Torkoniaka, který poskytl rozhovor Lidovým novinám,  byly dodávky, na které byly oficiálně vypisována výběrová řízení, vždy dohadovány mezi politiky a šéfem společnosti Jindřichem Řehákem (z Rathových odposlechů známý jako „Jindra“). Následná „soutěž“ byla šita na míru domluvené firmě. Ta si kolikrát sama připravovala zadávací podmínky soutěže.

„Každý už věděl, že když jsem přijel z Hospimedu, je hotová dohoda na nejvyšší úrovni a management nemocnice bude mít projekt schválený a politicky posvěcený,“ vypovídá bývalý manažer. Mnohem rozdílnější to však prý bylo, pokud někam omylem přijel předčasně, když dohoda ještě nebyla uzavřena. „Pokud jsem někam přijel náhodou předčasně, bylo to jednání chladné a lidé byli opatrní. Říkali, že ještě nevědí…“

Jednatel "Jindra" Řihák

Jednání s politiky prý za společnost Hospimed vždy vedl jednatel Jindřich Řehák. Ten měl taky konečné slovo u cen nabídky. Podklady mu připravovalo oddělení veřejných zakázek, které podle spekulací LN někdy připravovalo i zadávací dokumentaci pro připravovanou veřejnou soutěž.

Firma Hospimed na dodávkách zdravotnické techniky vydělávala velmi slušně. Manažer Torkoniak vzpomíná, že kdysi činíval rozdíl mezi cenou, za kterou byla technika nakoupena od výrobce, a cenou, za kterou byla nemocnicím dodávána, přibližně dvacet procent. „Pana řediteli to ale později nestačilo,“ popisuje.

Podle něj firma využívala toho, že výrobci neměli zájem se handrkovat s nemocnicemi a politiky, a nemocnicím naopak nabízela spoustu „doplňkových“ služeb jako sladění projektu, pojištění, nebo bankovní garanci. „Budili jsme dojem, že děláme spoustu práce navíc,“ popisuje bývalý zaměstnanec.

Špinavé praktiky podle něj nakonec byly důvodem, proč Hospimed opustil. „Zjistil jsem, že neexistuje hranice. Politici jsou stále nenasytnější, jak vidí volnou půlmiliardu, už začnou přemýšlet, kam to střelí a kolik si z toho uloupnou.“  Vše prý vygradovalo s možností čerpat evropské dotace. „To už nejsou vůbec ničí peníze a politici si jich neváží,“ uzavírá znechuceně.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem erveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…