ČR a další země zásobovaly zbraněmi autoritářské režimy

19.10.2011 6:51

Spojené státy, Rusko a několik evropských zemí, včetně České republiky, prodávaly v uplynulých letech velké množství zbraní autoritativním režimům v zemích severní Afriky a Blízkého východu. Některé z nich byly použity k potlačení letošních lidových bouří v těchto zemích, tvrdí ve zprávě organizace na ochranu lidských práv Amnesty International.

ČR a další země zásobovaly zbraněmi autoritářské režimy

Organizace zkoumala dodávky zbraní do Bahrajnu, Egypta, Libye, Sýrie a Jemenu od roku 2005. Za hlavní dodavatelské země ve zprávě označila Rakousko, Belgii, Velkou Británii, Bulharsko, Českou republiku, Francii, Německo, Itálii, Rusko a Spojené státy.

"Arabské jaro je reakcí lidu, jehož práva uzmula donucovací síla vlád a jejich bezpečnostních aparátů, které používaly zbraně dodané z Evropy, severní Ameriky, Ruska a dalších regionů," řekl agentuře Reuters Brian Wood z Amnesty International, který kritizoval krátkozrakost takového počínání.

Amnesty International na základě zprávy požaduje zpřísnění pravidel pro vývoz zbraní, aby se v budoucnu snížilo riziko, že budou použity k porušování lidských práv.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…