Čerstvé zprávy z Chorvatska. Ceny, benzin, restaurace. Zkušený politik a cestovatel srovnává s ČR

24.06.2023 8:33 | Komentář

EVROPAN LIBOR ROUČEK „Benzín levnější než u nás.“ „Oběd ve stejné ceně jako v Praze nebo Karlových Varech.“ Bývalý místopředseda Evropského parlamentu, někdejší redaktor Hlasu Ameriky Libor Rouček tentokrát navštívil svou oblíbenou destinaci Chorvatsko. „Pokud jde o ceny na trhu za potraviny, jsou srovnatelné s našimi. Mimochodem, českých turistů je tu už nyní v době před hlavní sezónou spousta,“ podotýká. Upozorňuje na to, že v západní Evropě už vidíme čínské turisty. „Létají do Vídně, Mnichova, do dalších západoevropských metropolí a bohužel ne do Prahy. To je výsledek naší politiky v trojúhelníku Česká republika, Čína, Tchaj-wan,“ dodal.

Čerstvé zprávy z Chorvatska. Ceny, benzin, restaurace. Zkušený politik a cestovatel srovnává s ČR
Foto: Jaroslav a Renata Fantovi
Popisek: Podgora - Jadran, Chorvatsko

Chorvatsko vstupovalo do EU 1. ledna 2013. „Byl jsem zpravodajem Evropského parlamentu právě pro vstup Chorvatska do EU,“ uvedl Libor Rouček, který se teď na pár dní zastavil právě v Chorvatsku. Zemi zná od dětství a destinaci si oblíbil. Chorvatsky dobře rozumí. „I když už nejsem v politice, občas tam zajedu. Chorvatsko má euro, tak nemusíme měnit české koruny za chorvatskou kunu. Odpadly také kontroly na vnějších hranicích, pro naše turisty hlavně mezi Slovinskem a Chorvatskem,“ popsal.

I když je ještě finále sezóny před námi, už teď si turistický ruch Chorvaté pochvalují. „Počet turistů ve srovnání s loňským rokem stoupl asi o dvacet procent. Najednou Rakušané, kteří bydlí např. v Grazu nebo Klagenfurtu nebo Italové z Terstu to mají do Chorvatska blíž a země má větší příjem z turistiky,“ uvedl. Na rozdíl od nás tak ekonomicky rostou. „Loni jejich ekonomika rostla o pět procent a letos je očekávaný trojnásobný nárůst vůči nám. I když Chorvatsko za námi v životní úrovni celkově zaostává, jde rychle dopředu. Vidíte to nejen na pobřeží, ale když se podíváte např. do Zábřehu, všude se staví. Já jako člověk, který tuto zemi miluje, z toho mám radost,“ dodal. 

Přidává pár praktických rad pro naše turisty. „Letos se očekává, že do Chorvatska přijede téměř milion Čechů. Je docela příjemné, že benzín stojí euro čtyřicet a je levnější než u nás. Doporučoval bych natankovat u nás a pak v Chorvatsku. Cena je levnější než v Rakousku nebo ve Slovinsku,“ uvedl.

Někteří Češi evidentně opráší vzpomínky. „Ceny v restauracích na pobřeží jsou asi takové, jako když jdete do restaurace v Praze, Karlových Varech nebo ve Špindlerově Mlýně. Ano, jsou vysoké. Ne každý si může dovolit chodit každý den do restaurací. Ale Češi mají bohaté zkušenosti. Apartmány, které jsou na pobřeží obyčejně vybaveny kuchyňkami. Lidé si tam mohou vařit. Pokud jde o ceny na trhu za potraviny, jsou srovnatelné s našimi. Mimochodem, českých turistů je už nyní v době před hlavní sezónou spousta,“ popsal Rouček.

Chorvaté mají nižší inflaci a snižují deficit rozpočtu

V době pandemie samozřejmě zaznamenalo i Chorvatsko propad, jen roste v porovnáním s námi dvojnásobným nebo snad trojnásobným tempem. „Zajímavé je i to, že mají nižší inflaci a snižují deficit státního rozpočtu. Celkově je deficit větší, něco přes 60 procent HDP, ale Chorvaté každý rok o jedno nebo jedno a půl procenta deficit snižují a my ho zvyšujeme. Historicky jsme byli ekonomicky rozvinutější, jen za poslední roky nás Chorvaté úspěšně dohánějí,“ konstatoval Rouček, který má nejen doktorát z politologie. Studoval jako vedlejší obor i sociologii.        

100 dní prezidenta Petra Pavla

Při hodnocení práce českého prezidenta Petra Pavla začal Rouček od jeho zahraničního vystupování. „V prvních sto dnech navštívil všechny sousední země. Německo navštívil dvakrát. V zahraničí je vnímán velmi pozitivně. Náš bývalý prezident Miloš Zeman už nejen s ohledem na zdravotní stav moc zahraničních hostů nepřijal. Díky novému prezidentovi šla reputace České republiky v zahraničí nahoru. Je často žádán o rozhovory prestižními médii. Jediná věc, kterou bych doporučil dělat jinak, je náš vztah k Číně,“ popsal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…