Chystá se nová vlna běženců z Afriky a bude to v milionech. Evropo, připrav se, říká studie

24.03.2018 17:28

Americká společnost Pew Institute uveřejnila studii, ve které tvrdí, že od roku 2010 přišlo ze subsaharské Afriky do Evropy přes milion běženců. Evropané by se prý měli připravit i na to, že přijdou miliony dalších.

Chystá se nová vlna běženců z Afriky a bude to v milionech. Evropo, připrav se, říká studie
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Mezi lety 2010 až 2017 přišly do Evropy statisíce obyvatel subsaharské Afriky, přesněji řečeno šlo o 970 tisíc lidí, Dorazili buď jako studenti, nebo jako uprchlíci, nebo jako rodinní příslušníci uprchlíků, kteří překonali brány Evropy v rámci slučování rodin. Ve stejné době dorazilo dalších 400 tisíc lidí do USA.  

Pew Institute tvrdí, že v Evropě budou pokoušet své štěstí další miliony Afričanů. Společnost uspořádala průzkum v několika afrických zemích, prostřednictvím něhož se dozvěděla, že zhruba 4 z 10 Afričanů jsou připraveni hledat své životní štěstí na jiném kontinentě, kdyby k tomu měli dost peněz. Není bez zajímavosti, že u obyvatel Ghany a Nigérie vyjádřilo touhu opustit svou zemi více než 70 procent dotázaných.

Proč tomu tak je? Řada afrických ekonomik roste, jenže zdaleka to neplatí o všech zemích na kontinentu. Především ve státech ležících v pásu subsaharské Afriky tíží obyvatele enormně vysoká nezaměstnanost. Vysoká porodnost v těchto zemích navíc naznačuje, že tato neblahá situace potrvá ještě mnoho let. Lidé tedy zkusí hledat své štěstí v Evropě i v USA. Svou roli sehrává i politická nestabilita hned v několika afrických zemích, která budí v obyvatelích nejistotu. Mají poté potřebu hledat klid a bezpečí mimo Afriku.

Pracovníci Pew Institute se také otázali v celkem šesti afrických zemích, zda jsou jejich obyvatelé rozhodnuti opustit svou vlast v horizontu příštích pěti let. V Senegalu kladně odpovědělo 44 procent dotázaných, v Ghaně 42 procent, v Nigérii 38 procent. V Tanzánii se o to hodlá pokusit 8 procent obyvatel.

Podle autorů studie se dá předpokládat, že se všem těmto lidem nepodaří odejít ze svých afrických domovů do Evropy či do USA. Údaje z let 2010 až 2017 však naznačují, že mnohdy nebezpečnou cestu podnikne nemalé procento Afričanů. Evropané by se tak v příštích pěti letech měli připravit na novou migrační vlnu, kterou mohou tvořit miliony lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…