Čísla o gayích - nic hezkého. Deprese, poruchy, sebevraždy. A v ČT hned začali o zlých Rusech

17.07.2019 15:28

Násobně vyšší pravděpodobnost deprese, úzkostných poruch nebo sebevražd hrozí dle mezinárodních studií sexuálním menšinám, informovala dnes okolo poledního ČT24. Prý je jich na světě 5–10 %. Gayové, lesby a bisexuálové jsou dle tvrzení vědců vystaveni většímu stresu než heterosexuálové. Detaily má dle ČT přinést první studie zaměřená na „menšinový stres“ v Česku. S Národním ústavem duševního zdraví na ní údajně spolupracuje odborník z USA John Pachankis. A zazněla slova o Rusku: „Je tam vlastně zakázáno říct, že menšinová sexuální orientace je v pořádku a je rovná té většinové.“

Čísla o gayích - nic hezkého. Deprese, poruchy, sebevraždy. A v ČT hned začali o zlých Rusech
Foto: Repro ČT24
Popisek: Reportáž ČT24 o studii duševních poruch sexuálních menšin

Ten pro ČT uvedl, že sexuální menšiny jsou oproti heterosexuálům dvakrát náchylnější k depresím, úzkosti a závislosti na návykových látkách a až čtyřikrát náchylnější k pokusům o sebevraždu. Až jeden ze tří příslušníků sexuálních menšin v USA prý někdy o sebevraždě uvažoval. Pachankis to zdůvodňuje stresovými podněty, kterým jsou údajně sexuální menšiny vystaveny. Tvrdí, že jsou jim dotyční vystaveni již od útlého věku a stresory se začnou vyvíjet, když společnost tyto jedince začne označovat za jiné. Pocit odlišnosti prý může začít v šesti až osmi letech a k jeho zpracování dochází během dospívání nebo těsně po dosažení dospělosti.

Anketa

Podporujete novou předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou?

6%
94%
hlasovalo: 7406 lidí

Nejohroženější jsou prý „mladí chlapci, kteří se nechovají genderově standardně“, protože na mužské excesy je údajně společnost více zaměřena. A jak stigma „rozpustit“? Dle odborníka zlepšit zdravotní péči pro sexuální menšiny, což by prý mohlo zlepšit přístup k nim. „Sexuální menšiny, pro které jsou otevřené instituce, jako je manželství, vědí, že do svých zemí patří,“ tvrdí. A tou největší hrozbou pro mentální zdraví LGBT komunity je prý nedostatek pocitu, že někam patří. „Tito lidé necítí, že by do ní patřili, a tím trpí,“ řekl dále. Dodává, že tyto změny mohou probíhat i na nižší úrovni, např. doma nebo v náboženských komunitách. „Kde lidé homosexuály nejenom tolerují, ale otevřeně přijímají,“ dodal.

Dle výzkumníka Michala Pitoňáka se mezi sexuální menšiny v Česku řadí 3 až 7 % obyvatelstva. V rozhovorech se k menšinové orientaci „přiznala“ tři procenta respondentů, na internetu zmíněných sedm. Dodal, že ona pověstná 4 %, pocházející pravděpodobně z Kinseyho průzkumů, jsou již zastaralá a nyní se hovoří o pěti až deseti procentech. Studie má deklarovaný cíl zjistit místní data a zjistit specifika ve středoevropském regionu. Přišel i dotaz, jak velké je stigma v Evropě východní. „Tak tam samozřejmě je to stigma daleko větší, protože tam fungují zákonné mechanismy, které vlastně brání vůbec možnosti vzdělávat se, když se například budeme bavit o Rusku, tam v současnosti platí zákon, který zakazuje s mladistvými vůbec hovořit o jiné sexuální orientaci. Je tam vlastně zakázáno říct, že menšinová sexuální orientace je v pořádku a je rovná té většinové,“ prohlásil Pitoňák. Střední Evropa je prý někde ve středu mezi postoji Ruska a Skandinávie či Španělska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…