Co ještě skrývá Andrej Babiš? Kalousek se obává, co všechno vidíratelný premiér může provést

07.10.2021 21:01

Bývalý ministr financí a bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Novinky nabídl svůj pohled na zvýšení úrokové sazby Českou národní bankou. Vítá ji, protože tím podle něj brání úspory občanů. Zato se pustil do Babišova kabinetu, jenž podporuje vysokou inflaci, jelikož to vyhovuje Agrofertu. Okomentoval kauzu Pandora Papers, která ukazuje, že Babiš obelhával českou veřejnost.

Co ještě skrývá Andrej Babiš? Kalousek se obává, co všechno vidíratelný premiér může provést
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Pár dní před volbami čelí premiér Andrej Babiš aféře, v níž měl prohnat přes daňové ráje stovky milionů. Podle mezinárodní skupiny novinářů nakoupil přes své offshorové firmy v daňových rájích luxusní nemovitosti. „Z toho plynou dva problémy. Pan premiér obelhával českou veřejnost, protože tvrdil, že nic takového nemá, a za druhé to neuvedl do majetkového přiznání,“ dodává Kalousek.

Celý rozhovor ZDE.

„Problém je, že když Babiš takhle lže o svých offshorových účtech, tak nevíme, co ještě skrývá a jak může být vydíratelný. Andrej Babiš představuje bezpečnostní riziko tím, jak lže a jak je vydíratelný,“ pokračoval s tím, že to celé vykazuje znaky daňového úniku a praní špinavých peněz.

Kritika na Babiše a jeho vládu ze strany Kalouska mířila i kvůli inflaci. „Bylo by bláhové vyčítat vládě inflační vlnu, která jde Evropou. Ale měla by se zkusit s inflací poprat, aby ochránila úspory občanů a cenovou stabilitu. Problémem je, že se poprat nechce, protože jí to vyhovuje, a nepochybuji, že vysoká inflace a nízké úroky vyhovují Agrofertu,“ míní Kalousek.

Usuzujete tak proto, že premiér a ministryně financí vystupovali proti zvýšení úrokové sazby ČNB? „Máme jednu z nejvyšších inflací a vláda přitápí pod kotlem obrovskými deficity. Menší deficity by znamenaly, že se s tím perou. Do ekonomiky je možné pumpovat peníze ze dvou míst. Vláda jako regulátor veřejných peněz si může půjčovat do nekonečna peníze a pak je lít do ekonomiky.

Druhým místem je ČNB jako regulátor soukromých peněz, který určuje cenu peněz, a tím je může pumpovat do ekonomiky, nebo je brzdit. Pokud tu máme bezprecedentní inflaci za 15 let a vláda, místo aby to brzdila, přitápí pod kotlem – ať je ten rohlík klidně o deset korun dražší, hlavně když nebude mít Agrofert dražší úvěry – tak ČNB to musí alespoň trochu korigovat. Kdyby vláda tolik nepřitápěla pod kotlem, tak bychom nemuseli mít tak drahé úvěry.

ČNB vytáhla do boje, aby ochránila úspory obyvatel a cenovou stabilitu, a potom se nedivím, že hnutí organizovaného zločinu Andreje Babiše, které má zhruba 40 miliard úvěrů, se děsí toho, že budou úvěry dražší,“ dodal Miroslav Kalousek.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…