Čtyři z pěti škol. Člověk v tísni chce být všude, kde se vzdělávají děti

10.04.2023 11:55 | Ze sítí

Změna názorů uvnitř české veřejnosti směrem k těm, které se snaží šířit nezisková organizace Člověk v tísni, je podle jejího spoluzakladatele Šimona Pánka v řádu několika let znatelná. Češi dle něj udělali „krásný posun k lepšímu“ u témat týkajících se postojů k ekologii, k Evropě, k LGBT, k menšinám či ke korupci. „Když vidíte, že naše materiály používá 3 a půl tisíce škol v České republice, tak tam ten náš dopad musí být,“ řekl v podcastu Debrief. Cílem Člověka v tísni je prý aktuálně dostat se až na 80 procent českých škol a mimo mladých lidí cílit i na pedagogy. Právě ti dle Pánka „nevědí“, jak mají vyučovat například o migraci či dezinformacích. Pomohou jim prý příručkami.

Čtyři z pěti škol. Člověk v tísni chce být všude, kde se vzdělávají děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Pánek Člověka v tísni označil za „různorodou organizaci“. „Když se podíváte na Západ, tak se organizace zaměřují buď na humanitární a rozvojovou pomoc, nebo na téma občanské společnosti, lidských práv, demokracie. Některé pracují po světě a ty domácí zase pouze doma. U nás se toho najde hodně, což je někdy trochu složité, protože jsme organizace pestrá a najdete tady různé typy lidí – levicové anarchisty, stejně jako přesvědčené katolíky – kteří to dělají každý z jiného důvodu. Ale společným cílem je stavět se proti věcem, které nejsou podle nás v pořádku, kde lidé trpí – jsou v tísni,“ shrnul šéf neziskovky v podcastu Debrief.

Působení organizace v zemích s probíhajícím ozbrojeným konfliktem dle něj není vždy snadná, jelikož se může stát, že se oblast dostane do protahovaného válečného konfliktu a organizace pak nemá na místě možnost tamní realitu „změnit“. Právě to se podle Pánka děje v severní Sýrii.

„My působíme jak v severovýchodní Sýrii v oblastech pod kurdskou kontrolou, tak v severovýchodní Sýrii, jež je pod kontrolou rebelů, neboli sil proti Damašku, které jsou převážně islamistické. A vyřešit tu válku v Sýrii nemůžeme. To už dávno není občanská válka, nebo vnitrosyrská válka, je to velká proxy válka, kde mají své zájmy Saúdská Arábie, stejně jako Rusko, Turecko, Írán, Spojené státy. Řešení takového konfliktu přesahuje nejen Člověka v tísni a Českou republiku, Evropskou unii, ale jakoukoli organizaci, kterou dneska ve světě máme,“ zaznělo. Podle Pánka by konflikt vyřešila leda ochota zmiňované pětice zemí se sejít a dohodnout se na jeho ukončení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tebe, ty hajzle, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVl.P. , 10.04.2023 13:04:52
hnát bejkovcem, jen se ke škole přiblížíš.....

|  13 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…