Další den, další průzkum, ale úplně jiné výsledky: Babiš vede jen těsně, Úsvit by postoupil

05.10.2015 15:56

Společnost ppm factum vydala další průzkum volebních preferencí. Tentokrát by se podle něj dostalo do poslanecké sněmovny sedm stran. Ke stálicím by se totiž přidal Úsvit-NK. A hnutí ANO získalo lehký náskok na druhou ČSSD.

Další den, další průzkum, ale úplně jiné výsledky: Babiš vede jen těsně, Úsvit by postoupil
Foto: ppm factum
Popisek: ppm factum

Podle posledního průzkumu volebních preferencí společnosti ppm factum by se do Poslanecké sněmovny dostalo celkem sedm politických stran. Hnutí ANO, ČSSD, KSČM, TOP 09, ODS, KDU-ČSL a nově také Úsvit-Národní koalice.

V srpnovém výzkumu se o první místo dělily hnutí ANO a ČSSD. V současnosti však došlo k propadu volebních preferencí u sociální demokracie. ANO si zatím drží své první místo s 21 % volebních preferencí, následuje jej ČSSD, která od posledního průzkumu ztratila necelá tři procenta a nyní má 18,9 %. Třetí místo již tradičně zastává KSČM, která od minule posílila a získala 16 % preferencí. Následuje ji TOP 09, která od minule lehce ztratila a nyní má 7,8 %, za ní ODS se 6,8 % a KDU-ČSL se 6,3 %. Do sněmovny by se tentokrát dostalo i hnutí Úsvit-NK, jehož preference se od minula zdvojnásobily na rovných 5 %.

Nejsilnější stranou pod pětiprocentní hranicí je Česká pirátská strana se 4,3 % a hned za ní se 4,2 % se umístilo hnutí Svoboda a Přímá Demokracie. Strana svobodných občanů získala 3,2 % a za nimi se umístila už jen Strana zelených se ziskem 2,9 % hlasů. Mezi politické strany, které nezískaly ani 1 % by se pak rozdělilo 17,7 % hlasů.

Důležitým zjištěním jsou rostoucí preference hnutí Úsvit-Národni koalice, které zřejmě zrcadlí obavy české společnosti z uprchlické krize.

Podle d'Hondtovy metody přepočty hlasů na mandáty by pak hnutí ANO získalo 58 mandátů, ČSSD 49, KSČM 42, TOP 09 18, KDU-ČSL a ODS by získaly shodně 13 mandátů a Úsvit-NK celkem 7.

Lze tedy říct, že stávající vládní koalice hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL by opět získala ústavní většinu. Mohlo by dojít i k vytvoření středo-levicové koalice ČSSD, KSČM a KDU-ČSL, která by celkem získala většinu 104 mandátů.

V neděli byl zveřejněn průzkum společnosti TNS Aisa pro Otázky Václava Moravce, který přitom nabídl zcela jiná čísla. Hnutí ANO by získalo 26 procent a ČSSD trhlo téměř o deset, a Úsvit sledoval pětiprocentní postupovou hranici z uctivé vzdálenosti.

Celý průzkum TNS Aisa ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…