Dluhy Západu jsou alarmující! Občany to ještě bude bolet, varují ekonomové

11.01.2014 14:22

Ekonomové Carmen Reinhartová a Kenneth Rogoff z Harvardské univerzity na žádost Mezinárodního měnového fondu vypracovali zprávu, ze které pro vyspělé západní země nevyplývá nic pěkného. Samotný hospodářský růst a dosavadní úsporná opatření již prý nebudou stačit na korekci obrovských dluhů, kterými jsou dotyčné země zatíženy. Budou muset přijít další kroky, jako jsou vyšší inflace či citelné finanční represe. Informuje o tom server Patria.cz.

Dluhy Západu jsou alarmující! Občany to ještě bude bolet, varují ekonomové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Je jasné, že vlády by měly zacházet opatrně s domněnkou, že růst samotný bude schopen krizi ukončit. Místo toho se vlády vyspělých zemí ekonomik rostoucí měrou začnou obracet k receptům, jenž byly dosud vyhrazeny rozvíjejícím se ekonomikám a jenž ne tak dávno uplatňovaly vyspělé ekonomiky samotné,“ varují experti.

O jaké nástroje má jít? O restrukturalizaci dluhu, vyšší inflaci, omezení kapitálových toků a významné finanční represe. Země jsou podle Reinhartové a Rogoffa zadluženy nejvíc za posledních dvě stě let. Vzhledem k několik let trvající ekonomické krizi přitom nelze očekávat, že se bude situace radikálně lepšit. Státy se tak budou muset vrátit k výše zmíněným krokům, které již v minulosti pomáhaly.

Je třeba dodat, že se ve varujících propočtech ekonomů objevila chyba, na kterou upozornili odborníci z University of Massachusetts. Carmen Reinhartová a Kenneth Rogoff to sice připouštějí, ale dodávají, že na podstatě jejich alarmující zprávy to nic nemění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…