Dobešovo ministerstvo si polepšilo. Nepřijde o své miliony

22.07.2011 22:50

Ministerstvo školství nemusí převést 2,2 miliardy korun z fondů EU na ministerstvo práce a sociálních věcí. Přesun peněz hrozil úřadu ministra Josefa Dobeše (VV) kvůli pomalému čerpání dotací, tento týden ale vládu přesvědčil, že peníze využije na vzdělávání dospělých. Hynek Jordán z ministerstva ČTK řekl, že se nebude jednat o rekvalifikace a profesní vzdělávání, ale třeba kurzy na podporu finanční gramotnosti nebo dobrovolnictví.

Dobešovo ministerstvo si polepšilo. Nepřijde o své miliony

"Vláda se přiklonila k názoru, že ministerstvo školství v posledních měsících potvrdilo pokrok v čerpání, což je také názor Evropské komise," pochvaloval si první ministrův náměstek Jakub Hodinář. Podle Radka Melichara z ministerstva také Evropská komise znovu povolila rozdělovat dotace z programu Výzkum a vývoj pro inovace, kvůli špatným výsledků totiž certifikaci dříve pozastavila.

Přitom podle auditu, který si nechal Dobeš zpracovat na podzim, patřil jeho úřad k nejpomaleji čerpajícím institucím v Česku, špatné výsledky vykazoval hlavně program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Ministr proto provedl razantní personální čistku, kvůli zrychlení vyřizování žádostí o dotace si pak plánoval najmout soukromou firmu.


Ministerstvo plánuje nové vzdělávací projekty

Ministerstvo nyní vyhlásilo první výzvu na 100 milionů korun. "Projekty by měly naučit občany spotřebitelskému chování, odpovědnému přístupu k životnímu prostředí nebo k osobním financím. Kromě toho půjdou dotace také na projekty zaměřené na rozpoznávání šikany nebo skrytého psychického násilí, na rozvíjení dobrovolnictví a prohlubování vztahu lidí k místu jejich bydliště," vysvětlil Hodinář.

O peníze na nejrůznější vzdělávací semináře a kurzy pro veřejnost si mohou žádat třeba neziskové organizace, obce nebo školy. Do roku 2013 může Česko získat z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost na nejrůznější výukové projekty celkem zhruba 45 miliard korun.


Dospělí Češi se nevzdělávají

Ve vzdělávání dospělých Česko zaostává za průměrem EU. Podle průzkumu z roku 2009 se dále vzdělávalo 6,8 procenta dospělých Čechů, například v Dánsku to bylo 31,5 procenta. Ministerstvo usiluje o to, aby se do roku 2020 účastnilo dalšího vzdělání 15 procent lidí. Odborníci jsou navíc toho názoru, že v budoucnu nebude pro dobré uplatnění důležité ani tak vzdělání jako schopnost neustále se učit novým věcem.

 

Čtěte také:

Dobešovo školství může přijít o 2,2 miliardy z Bruselu 

Dobeš odměnil kolegyni více než sto tisíci. O ostatních mlčí 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…