Dotace škodí umění, pravil Jan Hrušínský a hned si o dvě zažádal. A obě dostal

26.08.2019 15:42

Ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský dotace označil za škůdce kvalitního umění, který brání přirozenému zániku divadel. Výsledkem pak je předotovanost a nevyváženost tržního prostředí. To konstatoval ve dva roky starém rozhovoru pro rádio ZET. Nebyl to ovšem jediný ostřejší pohled tímto směrem. K dotacím se negativně postavil už v roce 2008 během rozhovoru pro iDnes, který doposud naleznete pod titulkem „Jezerka dokazuje, že kulturu lze dělat bez dotací“.

Dotace škodí umění, pravil Jan Hrušínský a hned si o dvě zažádal. A obě dostal
Foto: Repro Youtube
Popisek: Herec a principál Divadla na Jezerce Jan Hrušínský

O to paradoxnější bylo zjištění ParlamentníchListů.cz, že si právě jeho Divadlo Na Jezerce v letech 2018 a 2019 zažádalo o dotaci městskou část Prahu 4. Na jejím území se dnes už známé divadlo nachází. V obou případech se jednalo o sumu 300 tisíc korun a v obou případech šlo o totožný projekt: Umělecká činnost Divadla Na Jezerce v roce 2018 a Umělecká činnost Divadla Na Jezerce v roce 2019.

Obě dotace lze najít v Odboru kultury, sportu a dotační politiky (OKS).

O vztahu k dotacím přitom ParlamentníListy.cz v souvislosti s kritikem soudobé politické garnitury Hrušínským psaly opakovaně.

Byla to naše redakce, která připomenula slova bývalého starosty Prahy 4 Petra Štěpánka z roku 2011, kdy se vůči Hrušínského podnikání veřejně ohradil. Jedná se o toho samého starostu, který se o pár let později na zahradě Hrušínského divadla fotil se senátním kandidátem Drahošem.

Celou diskusi v dubnu 2011 začal tehdejší zastupitel TOP 09 Martin Plíšek, který upozornil na tradiční debaty kolem divadelních grantů.

„V minulých letech se vždycky na zastupitelstvu řešily granty do dvou divadel, Na Fidlovačce a Na Jezerce. Pokaždé to vyvolávalo nějaké diskuse, politizovalo se to, protože Divadlo Fidlovačka vede senátor zvolený za ODS (v roce 1995 Tomáš Töpfer s Eliškou Balzerovou založili Nadaci Fidlovačka, která se zasloužila o obnovu zchátralého Hudebního divadla v Nuslích – Divadla Na Fidlovačce, v němž po otevření (1998) působil jako jeho ředitel, pozn. red.), Divadlo na Jezerce vede pan Hrušínský, který podpořil ODS v předvolení kampani.“

Následoval legendární výstup dnes už bývalého starosty Štěpánka (Zelení), kterého v čele radnice v dubnu 2019 nahradila Irena Michalcová z hnutí ANO.

Anketa

Jakou školní známkou zatím hodnotíte činnost současné vlády Andreje Babiše?

32%
46%
4%
5%
13%
hlasovalo: 13280 lidí
„Nechci opakovat některé věci předřečníků, nicméně pamětníkům, kteří jsou tu několikáté volební období, připomenu, že když se opravilo tehdejší Studio Jezerka a vlastně se připravilo v tom dnešním rozsahu za částku, tuším v tehdejších cenách kolem 80 milionů korun, a připravil se plošný nájem, na tehdejší dotazy po způsobu kontroly, jak bude nakládáno se ziskem z těch dalších podnájmů a podobně, bylo řečeno, že pan Hrušínský bude z těch zisků si dotovat své divadlo a nebude se tady ucházet o další dotace,“ pronesl Štěpánek.

„Neuplynulo mnoho vody a každoročně se o ty dotace tady uchází. Já v zásadě nejsem proti dotacím do kultury, to rozhodně ne, spíše naopak, ale prostě tady byla nějaká dohoda, nějaká investice, to divadlo není neziskové. To divadlo je ziskové. Pan Hrušínský a jeho rodina se opakovaně v médiích chlubí tím, že podnikají úspěšně, že se mají dobře a nevím tedy, proč potřebují dotaci, jestliže tam mají prosperující byznysy, podnájemníky, kteří jim přinášejí další prostředky,“ doplnil Petr Štěpánek.

Závěrem dodejme, že je to jen několik hodin, kdy se principál Hrušínský pochlubil, že je mu zcela jedno, kdo je ministrem kultury, jelikož z tohoto resortu nikdy nedostal na své divadlo ani korunu. Toto konstatování je velmi logické, neboť se naší redakci podařilo zjistit, že o žádné dotace na resortu kultury Hrušínský v poslední době ani nežádal, tudíž nemohl nic dostat.

„Dle informací z Odboru umění, literatury a knihoven MK Divadlo Na Jezerce v roce 2018 nežádalo a neobdrželo tudíž ani dotaci,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Martha Häckl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…