Dusno v Kyjevě: Demonstrace, zatýkání provokatérů a špatné zprávy ze Západu

05.02.2015 9:38

Jedna mocnost po druhé postupně odmítají Ukrajině dodat zbraně. V posledních hodinách tuto možnost zamítlo Německo, Francie, ale i Spojené státy americké. Porošenko avizoval ochotu přistoupit ke klidu zbraní. Požaduje ovšem splnění podmínek zakotvených v dohodách z Minsku. V Kyjevě se mezitím konaly bouřlivé demonstrace, po kterých se zatýkalo.

Dusno v Kyjevě: Demonstrace, zatýkání provokatérů a špatné zprávy ze Západu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Anketa

Podporujete návrh poslance Ivana Gabala, který chce dosáhnout snížení počtu diplomatů na velvyslanectví Ruska u nás?

71%
29%
hlasovalo: 54529 lidí

Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian na včerejší tiskové konferenci sdělil médiím, že Francie nemá v úmyslu poskytnout nyní Ukrajině zbraně. „Jsme přesvědčeni, že je nutné nalézt politické řešení konfliktu,“ sdělil ministr novinářům na tiskové konferenci, které se účastnil i jeho kanadský protějšek Rob Nicholson. Le Drian dále odsoudil ruskou podporu separatistů a zmínil, že právě z toho důvodu Francie trvá na prodloužení sankcí. „Stejně tak je ovšem nutné, aby bylo konečně zastaveno násilí panující ve východních regionech Ukrajiny,“ dodal ministr obrany.

Francie je tak již třetí světovou mocností, která odmítla mnohokrát opakovanou žádost Ukrajiny o dodání vojenských obranných systémů. Jako první tuto možnost odmítla za Německo jeho kancléřka Angela Merkelová, která své stanovisko zveřejnila jako první již v pondělí v Berlíně a poté znovu zopakovala v úterý při setkání s maďarským premiérem Orbánem v Budapešti. Stejného názoru jsou i Spojené státy americké, byť se několik dní před úterním zamítavým stanoviskem hovořilo o možnosti, že by nakonec Kyjev od Washingtonu mohl zbraně přece jenom v omezené míře obdržet.

Jistá část politiků ve Spojených státech je však stále přesvědčena, že poslat zbraně na Ukrajinu je žádoucí. Tiskové agentury včera zveřejnily informace o otevřeném dopisu patnácti senátorů adresovaném prezidentu Baracku Obamovi, ve kterém jej žádají, aby své rozhodnutí přehodnotil. Senátoři v dopise tvrdí, že v rámci komplexní strategie musí Spojené státy podporovat Ukrajinu a hájit ji před ruskou agresí. „Sankce samy o sobě nestačí k tomu, aby Putina od další války odradily. Ukrajina se nachází v kritické situaci a nutně potřebuje protitankové systémy, obrněná vozidla a výcvik svých vojáků,“ napsali senátoři.

V Kyjevě mezitím došlo k několika demonstracím, které se v blízkosti prezidentského paláce zvrhly v násilnosti. Odpověď úřadů na tuto akci na sebe nenechala dlouho čekat a včera došlo k prvnímu zatýkání jejích organizátorů. „Zadrželi a uvěznili jsme organizátory provokačních demonstrací v centru města. Mezi zadrženými byl mimo jiné podplukovník jednoho z vedoucích útvarů generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Čornobaj a nejmenovaný agent Doněcké lidové republiky,“ oznámil šéf Ukrajinské bezpečnostní služby Valentyn Nalyvajčenko. Čornobaj podle Nalyvajčenka také záměrně šířil dezinformace o ztrátách ukrajinské armády a jako instruktor pracoval i pro nejmenovaný dobrovolnický pluk.

Ukrajina je však podle svého prezidenta Petro Porošenka i přes četné žádosti o dodávky zbraní  připravena na příměří. „Dodržování mírových dohod uzavřených v Minsku loňského září je základem pro mírové urovnání konfliktu. V dohodách jsou zakotveny konkrétní požadavky pro dosažení tohoto cíle. Především je nutné propustit všechna rukojmí, uzavřít hranice, stáhnout všechna cizí vojska i žoldáky z ukrajinského území. Naše země je připravena na dodržování příměří. Budou-li však avizované podmínky pro uzavření příměří nadále ignorovány, naše ozbrojené síly jsou schopny zajistit ochranu území Ukrajiny,“ cituje agentura Ukrinform vyjádření prezidenta země.

Porošenko také dle Ukrinformu při své návštěvě Charkova hovořil o nutnosti decentralizace země. Tímto pojmem však dle svých slov nerozumí autonomii ani federalizaci. „Decentralizace umožní spravovat rozpočty lokálním úřadům, které tak budou moci efektivněji hospodařit,“ vysvětloval Porošenko a zmínil, že nepřipustí, aby byla ohrožována celistvost země. „Celých 85 % Ukrajinců podporuje jednotu země a já se domnívám, že otázka spojená s tímto tématem se může objevit i v referendu,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Na východní Ukrajině však i přes prohlášení politiků dál zuří válečný konflikt, při kterém umírají civilisté. Naposledy bylo hlášeno pět mrtvých v důsledku ostřelování obytné čtvrti Doněcku. Jak informoval spolupracovník agentury Ukrinform, čtyři lidé byli zabiti v blízkosti městské nemocnice, pátá oběť zemřela přímo uvnitř budovy. Vedle toho byli další čtyři obyvatelé Doněcku zraněni v důsledku vypuknutí požáru. Očití svědci také dle agentury uvedli, že byly vážně poškozeny budovy několika doněckých škol.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…