Epidemiolog Smejkal varuje: Sílí hlasy, že jsme byli radikálové, kteří to přeháněli. Jenže...

22.05.2021 7:58

Epidemiolog IKEMu a šéf rozpuštěné poradní skupiny MeSES Petr Smejkal znovu promluvil. Posteskl si, že do řešení epidemické situace budou zase promlouvat lidé, kteří covid považují za chřipečku. Pokud by bylo na něm, rozhodně by prý nenechal lidi sundat roušky ve vnitřních prostorách.

Epidemiolog Smejkal varuje: Sílí hlasy, že jsme byli radikálové, kteří to přeháněli. Jenže...
Foto: Archiv P. Smejkala
Popisek: Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES

Epidemiolog Petr Smejkal si v rozhovoru pro MF Dnes posteskl, že na řešení epidemické situace v Česku zase budou mít vliv lidé, kteří covid popisují jako chřipečku.

„Neznám přesné složení nové skupiny, ale ano, mám trošku pocit, že došlo k posunu, že to před naším angažmá nebylo zase až tak špatné. Že my jsme vlastně byli ti radikálové, kteří to přeháněli s testováním a s tím zdůrazňováním, že jde opravdu o nebezpečný virus, zatímco oni nám říkali, že je to něco jen jako chřipka. Mám pocit, že tito chřipkaři se nám zase vracejí,“ varoval Smejkal.

Pokud jde o něj, nechal by testovat všechny Čechy, kteří se vrátí z dovolené, ať už tuzemské, nebo zahraniční. Vysvětluje to tak, že i když jedete jen z Českých Budějovic do Krkonoš a pak se vracíte do zaměstnání, jde o změnu prostředí a vy můžete přenést virus z jednoho kolektivu do druhého.

Současně by si uměl představit, že významně poklesnou ceny PCR testů, které reálně vyjdou na dvě až tři stovky, ale lidé za ně v testovacích místech platí mnohem víc.  

Prozatím by ani nesundával roušky ve vnitřních prostorách.

„Ve vnitřních prostorách bych je ještě nesundával. CDC (Center for Disease Control and Prevention) ve Spojených státech řekla, že sundat roušky mohou očkovaní, ne všichni, jen očkovaní. My nejsme proočkovaní tak, jako jsou v USA, navíc i kdyby bylo vydané podobné doporučení v Česku, nedokážu si představit, že by se dodržovalo. Vsadil bych se, že u nás by rázem byli v autobusech všichni bez roušek,“ ohodnotil český národ. 

Rozhodující podle něj bude udržet virus pod kontrolou, aby se nezopakoval loňský podzim. Podle Smejkala to sice není příliš pravděpodobné, ale stát se to může. Bude to záviset na tom, kolik lidí už bude očkováno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…