Europoslanec Telička se obul do Babiše. Kvůli OLAF

08.01.2018 17:05

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (nestraník) považuje za nevhodné, když premiér Andrej Babiš (ANO) zpochybňuje autoritu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Podle něj to poškozuje demokracii na národní i evropské úrovni. Spolu s dalšími Babišovými výroky o evropských otázkách to také nepomáhá vylepšovat českou pozici v Evropské unii, řekl dnes novinářům. Zprávu přinesla ČTK.

Europoslanec Telička se obul do Babiše. Kvůli OLAF
Foto: Václav Fiala
Popisek: Europoslanec Pavel Telička v Nýřanech

OLAF ve zprávě o vyšetřování evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo uvádí, že žadatelé o dotaci podali nepravdivé a neúplné informace. Podle zprávy by postup farmy při žádosti o dotaci mohl být hodnocen jako podvod. Kvůli padesátimilionové dotaci pro farmu už česká policie obvinila 11 lidí včetně premiéra Babiše. Premiér kvůli zprávě vyjádřil pochybnosti o fungování OLAF a útočil také na bývalého šéfa evropské instituce.

„Ctím presumpci neviny. Ale nemohu akceptovat a považuji za velmi nešťastné a společensky škodlivé, pokud budu podrývat autoritu příslušného orgánu, aniž budu schopen předložit jasné důkazy. A to se nestalo do této chvíle,“ řekl Telička. Podle něj může OLAF někdy pochybit, je ale nepřípustné, aby se ho politici snažili diskreditovat.

Upozornil, že tyto Babišovy výroky mohou poškodit českou pozici v Unii. „Nevytvořím si pozici tím, že budu permanentně kopat do Unie, permanentně říkat, že euro je zkrachovalý projekt, říkat, že OLAF pracuje na zakázku,“ řekl. Silnější pozice by přitom podle Teličky mohla usnadnit Česku vyjednávání o některých jeho prioritách.

Telička byl do Evropského parlamentu zvolen za ANO, loni se ale vzdal pozice experta hnutí pro zahraniční politiku a později se s ANO zcela rozešel. Zdůvodnil to rostoucími rozdíly v pohledu na evropskou politiku i odlišným pohledem na opětovnou kandidaturu Miloše Zemana do prezidentské funkce. Mandát europoslance si Telička ponechal a zůstal i v liberální frakci ALDE, uvedl přitom, že hodlá nadále obhajovat program, se kterým byl zvolen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…