FOTO Hajlující Merkelová, Německo je nepřítel. Aneb konec dobrých vztahů

02.08.2016 8:38

Ještě před nedávnem spolu německá kancléřka Angela Merkelová a turecký prezident Recep Erdogan cukrovali jako dvě hrdličky. Aktuálně jsou však vztahy mezi Německem a Tureckem na bodu mrazu. Turecká média dokonce zobrazují kancléřku jako Hitlera.

FOTO Hajlující Merkelová, Německo je nepřítel. Aneb konec dobrých vztahů
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Merkelovou vyzdobil hitlerovským knírkem například deník Akşam, který má téměř stoletou tradici a patří mezi tradiční média v zemi. Německá kancléřka je vyobrazena přímo na titulní straně listu, a aby nezůstal nikdo na pochybách o jejích „nepravostech“, ještě ke všemu hajluje. Titulek článku je rovněž naprosto srozumitelný – „Heil Merkel“. Jak uvádí Krone.at, deník Akşam by podobnou koláž jistě nepublikoval bez vědomí Erdoganovy vládnoucí strany AKP.

Konzervativní islámský deník Yeni Akit sice nezašel tak daleko, ale přesto včerejší titulek jednoho článku hovoří jasnou řečí – „Německo není přítel, ale nepřítel“. Turecké ministerstvo zahraničí přitom oficiálně Německo stále označuje za jednoho z nejdůležitějších spojenců Turecka a tvrdí, že se Německo těší v zemi vysoké oblibě. „V kontroverzních otázkách panuje důvěra a konstruktivní spolupráce,“ konstatuje oficiálně turecká diplomacie.

http://www.diken.com.tr/wp-content/uploads/2016/08/aksam_2016-08-01.jpg

Celý text v němčině najdete ZDE.

Vztahy mezi Německem a Tureckem byly v posledních týdnech narušeny zejména uznáním Bundestagem genocidy Arménů, které se mělo Turecko dopustit před sto lety. Olej do ohně již před tím přidal německý komik Jan Böhmermann, když složil vulgární báseň na tureckého prezidenta Erdogana. Kancléřka mezitím vyjednala hojně kritizovanou dohodu, v rámci které dostane Turecko miliardy eur za pomoc při řešení uprchlické krize. I to je však pro Ankaru patrně málo.

Naposledy Turky rozladil zákaz německých úřadů vysílat na nedělní demonstraci na podporu prezidenta Erdogana v Kolíně nad Rýnem jeho projev. Právě tento poslední spor podle rakouského deníku Krone ukazuje, jak hluboká panuje mezi oběma zeměmi nedůvěra. Z pohledu Ankary chtěli demonstranti v Kolíně nad Rýnem pouze vyjádřit podporu Erdoganovi proti pokusu o puč před více než čtrnácti dny. Německé úřady se naopak obávaly vypuknutí násilností.

Zlepšení vzájemných vztahů nepomohlo ani vyhrožování tureckého ministra zahraničí Mevlüta Cavusoglua o zrušení uprchlické dohody v německém deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Vicekancléř Sigmar Gabriel na prohlášení Cavusoglua reagoval značně rozladěně a uvedl, že se Německo ani Evropa rozhodně nenechají Tureckem jakkoli vydírat. Turky rovněž rozčílilo, že policie v Kolíně nad Rýnem zabránila Cavusogluovi účastnit se osobně nedělní demonstrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…