Filozof si v rozhlase nebral servítky: Klaus a Zeman? To jsou monstra

15.07.2019 17:27

Barbora Tachecí přivítala v Českém rozhlase filozofa a vysokoškolského pedagoga Václava Němce, který se v České republice snaží ukotvit tzv. monstrologii – vědu zkoumající monstra pobývající v české politice. Monster prý máme v politice hodně. Na prvních místech jsou podle Němce prezident Miloš Zeman a exprezident Václav Klaus. V protikladu k nim stojí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Filozof si v rozhlase nebral servítky: Klaus a Zeman? To jsou monstra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na programu sněmovny bylo například zdražení ročních dálničních známek ze současných 1500 na 2000 Korun

Zatímco antický svět věnoval monstrům velkou pozornost, v novodobých dějinách jim podle Václava Němce příliš pozornosti nevěnujeme. A prý bychom to měli změnit. Česká politika je totiž podle něj plná monster. Nenajdeme tu sice tvory, kteří by měli tři hlavy nebo uši až na zem, ale k pozorování je toho prý dost a dost. „Vyznačují se přebujelým sebevědomím, nedostatkem sebereflexe, absencí morálních zábran, sklonem k sociálně patologickému chování, takže ta jejich monstróznost se neprojevuje ve fyzickém vzhledu, když tam se může projevit, ale spíše v jejich chování, v jejich vystupování ve veřejném prostoru,“ podotkl filozof.

Výhodou monster podle Němce je, že poutají pozornost a fascinují lidi. Problém je, že když si monstra pustíme do veřejného prostoru, začnou nám údajně posouvat hranice normality. Monstra prý navíc spoléhají na monstrózní marketing, byť na lokální úrovni je to marketing spíše slabší, takže na městě či kraji je podle Němce snazší monstrum odstranit. Z nejvyšších pater politiky to nelze tak snadno.

Němec by uvítal, kdyby na místa monster nastoupili politici, kteří chtějí diskutovat. „Všimněte si, jak podivuhodně působí slovenská prezidentka, když přijede sem a chová se vlastně docela normálně. Jaké to je vlastně zjevení,“ dal příklad nemonstra v politice Němec.

Klasickým příkladem politických monster jsou prý exprezident Václav Klaus a současná hlava státu Miloš Zeman. „To jejich působení, myslím, způsobilo velké šrámy této společnosti,“ zdůraznil Němec s tím, že i tito lidé byli demokraticky zvoleni, ale jejich monstróznost se poté projevuje tím, že demokracii ničí.  

„Ale já chci taky říct, že politická monstrologie je také politická satira, protože ty hranice už se posunuly tolik, že o nich nelze debatovat normálními prostředky,“ pravil Němec.

Nástup monster prý umožnily také elity, které selhaly. Němec řadí k těmto elitám některé politiky, ale i novináře, kteří by si měli zachovat větší odstup od politiků, měli by vůči nim být kritičtější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…