Francie „slaví“ fotbalový titul. Ale tak trochu zvláštně, zde je VIDEO

16.07.2018 10:41

V médiích se tento týden ozývaly hlasy expertů, podle kterých se celá Francie semkla za svým multikulturně složeným fotbalovým týmem. Oslavy po získání titulu světových šampiónů však naznačují, že až taková „romantika“ to zase nebyla.

Francie „slaví“ fotbalový titul. Ale tak trochu zvláštně, zde je VIDEO
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Barevné tváře

Na známém Champs-Elysées slavili na dálku s francouzskými fotbalisty stovky tisíc nadšených fanoušků. Ačkoli v zemi vládla v posledních dnech povznesená nálada a komentátoři s oblibou tvrdili, že hráči s tmavší pletí z předměstí mohou pomoci ke zlepšení vztahů mezi jednotlivými menšinami, oslavy nakonec příliš mírumilovně nedopadly. Rakouský deník Kronen Zeitung a další zahraniční média píšou o chaosu, násilných střetech s policí a rabováním obchodů.

Anketa

Kdo je lepší člověk?

hlasovalo: 11595 lidí

Francie se stala historický podruhé mistrem světa ve fotbalu a po dvaceti leteh tak měli fanoušci opět důvod k radosti. Bohužel na Champs-Elysées se vedle úsměvů a poklidných projevů pozitivních emocí dostala na povrch také frustrace a další ryze negativní emoce. Údajně jednotné francouzské fanoušky, kteří tak podporovali tým převážně složený z příslušníků menšin, nakonec musela policie „uklidňovat“ slzným plynem.

Jak je vidět na video záběrech, stejně jako na hřišti, také v ulicích dominovali příslušníci arabských a afrických menšin. V ulicích Paříže to tak bezprostředně po posledním hvizdu rozhodčího vypadalo jak v první bojové linii. „Například přibližně třicet mladých lidí, kteří měli zakryté obličeje, rozbilo okna v jednom z obchodních domů a vtrhlo dovnitř: Mnozí z nich začali s rabováním a ještě se u toho točili na mobilní telefony,“ hlásí rakouský deník.

 

K podobným násilnostem došlo vedle Paříže také v Lyonu, Marseille a dalších větších městech. „V Lyonu se střely stovky mladých lidí s policií poté, co mladíci nejprve zaútočili na policejní vozy. Policie na sjednání pořádku použila slzný plyn. Při střetu na mostě se snažilo asi padesát lidé prolomit policejní kordon. Nakonec došlo k zatčení osmi z nich. Mezitím se jednomu mladíkovi podařilo zapálit odpadkový koš. Několik dalších házelo po strážcích zákona různé předměty.“

Vedle samotných střetů s policí a rabování obchodů došlo také k několika vážným dopravním nehodám. „Při oslavách poblíž města Nancy tak byl zraněn tříletý chlapec a dvě šestileté dívky, do kterých narazil motocyklista. Ten sice z místa činu ujel, ale úřady jej následně stejně našly a poslaly do vazby,“ píše Kronen Zeitung a zmiňuje také případ padesátiletého muže, který skočil do mělkého kanálu a zlomil si vaz. V Saint-Felix, na severu země, zase bezprostředně po skončení finálového utkání skonal třicetiletý muž po nárazu do stromu.

V samotné Paříži nedokázalo zabránit pouličním násilnostem ani přes 100 000 policistů, kteří byli posláni do ulic. Hlavními důvodem k takovému posílení bezpečnosti však nebyly obavy z násilností vyvolaných fotbalovými fanoušky, ale strach z případného teroristického útoku. Prakticky ve všech předchozích útocích spáchali islamisté teroristický útok v místě, kde se v danou chvíli pohybovalo více lidí najednou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…