Furt jsme na tapetě. „Český Floyd“: Zelený Rom v EU dělá povyk

29.06.2021 14:00 | Ze sítí

Německý romský europoslanec Franz dále pokračuje v boji za „spravedlnost“ pro Stanislava Tomáše, který zemřel v Teplicích předminulou sobotu. Už odsoudil ministra vnitra Hamáčka a uspořádal protest před europarlamentem, na kterém se sešlo dohromady 24 lidí. A nyní se ptá, co by proti „policejnímu násilí“ vůči Romům mohla udělat Evropská unie.

Furt jsme na tapetě. „Český Floyd“: Zelený Rom v EU dělá povyk
Foto: Repro Twitter
Popisek: Německý europoslanec za Zelené, Romeo Franz

Anketa

Máte důvěru v profesora Jaroslava Flegra?

5%
91%
hlasovalo: 9270 lidí
Jak jsme již psali, nejsou to jen čeští novináři, kdo přirovnávají smrt teplického Roma Stanislava Tomáše k úmrtí černocha George Floyda. K rozdmýchávání kauzy George Floyda počesku se přidal německý romský europoslanec za Zelené, tedy ze stejné frakce jako čeští Piráti. Komentoval slova ministra Hamáčka, který se krátce po zveřejnění videa ze zásahu postavil bez výhrad za zasahující policisty. Podle Franze je otřesné, že Hamáček neřekl vůbec nic o nezávislém prošetření. Přihlásil se ke sloganu „Na romských životech záleží“ a „Za romské životy, jednejte“.

A ve svém boji za „spravedlnost“ pro Stanislava Tomáše pokračuje. Sdílel například příspěvek organizace ERGO, která dle své stránky bojuje proti anticiganismu a za lepší politiku vůči Romům v Evropě. A také spojuje a podporuje romské aktivisty.

ERGO tvrdí, že české úřady nevyžadují spravedlnost pro Stanislava Tomáše, který dle organizace zemřel po „přehnaném policejním zákroku“. Organizace tvrdí, že policisté použili nesprávný postup a nepatřičnou sílu a požaduje „nezávislé prošetření“.

Romeo Franz chce v záležitosti zřejmě angažovat i Evropskou unii, protože dnes se táže: „Co může Evropská unie dělat v boji proti nesprávnému chování policie vůči rasovým minoritám?“ A zve na on-line sešlost, jež má proběhnout 1. července a podílí se na ní právě organizace ERGO. Zatímco Franz mluví o „nesprávném chování“, ERGO rovnou mluví o policejním násilí vůči Romům.

Franz také organizoval protest před europarlamentem, kterého se zúčastnilo celkem 24 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…