Havel už v roce 1990 věděl, co se s námi stane. Martin Fendrych s dojetím vzpomíná na slavný novoroční apel

01.01.2018 15:16

Komentátor Martin Fendrych se na serveru Aktuálně.cz zamyslel nad stavem současné společnosti. Podle jeho slov nejsme horší společností než na konci roku 1989. „Tehdy jsme ale snili o svobodě, o západním ráji. Pak jsme zjistili, že i ráj je pěkná dřina,“ podotkl Fendrych.

Havel už v roce 1990 věděl, co se s námi stane. Martin Fendrych s dojetím vzpomíná na slavný novoroční apel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod na obranu svobody a demokracie k příležitosti pětiletého výročí úmrtí Václava Havla

Fendrych ve svém komentáři vzpomíná na rok 1990 a na projev tehdejší hlavy státu Václava Havla, jeho novoroční projev. Havel tehdy uvedl, že žijeme ve zkaženém mravním prostředí. „Dvacet osm let poté si myslíme: ten Havel byl ale moralista, takové věty dnes už politici neříkají. Jsme jinde, svobodná společnost, říkáme, co si myslíme, bezohledně, každému to natřeme, hlavně na internetu,“ poznamenal Fendrych. 

Havel podle něj tehdy také uvedl, že jsme se naučili v nic nevěřit, nevšímat si jeden druhého, starat se jen o sebe. „Pojmy jako láska, přátelství, soucit, pokora či odpuštění ztratily svou hloubku a rozměr a pro mnohé z nás znamenají jen jakési psychologické zvláštnosti, anebo se jeví jako zatoulané pozdravy z dávných časů…“ říkal tehdy Havel. A Fendrych se nyní ptá, v co tedy o skoro třicet let později věříme.

Původní text ZDE

„Jsme zemí, kde kvete láska, přátelství, soucit? Začínáme chápat: ona asi žádná ‚společnost pravdy a lásky‘ neexistuje nikde na světě. Silně však záleží na tom, koho má země v čele, jaké tváře, nebo spíš duše, má před sebou, komu naslouchá,“ zmínil s tím, že dál nejsme národem věřících. 

„Možná dokonce budeme hlasovat, jestli odejdeme ze západního světa někam jinam, do jiného světa. Havel by zíral, jak jsme se změnili, nejenže velká síla lidu ničemu nevěří, ani sobě, vše má za relativní, ale oni si na tom zakládají, mnoho lidí to bere jako výhodu,“ podotkl také Fendrych. 

A zamyslel se i nad nesnášenlivou ideologií, jež podle něj u nás zdomácněla. „Jsme viditelně, slyšitelně, čitelně rozdělená, roztržená, rozpadající se společnost. Naše vzory, špičkoví politici, na tom denně makají,“ dodal Fendrych.

Závěrem pak Fendrych uvedl, že proti lednu 1990 nám nic nechybí. „Naše země vzkvétá, dosáhli jsme (kromě západních platů) mnohého. Ztratili jsme však výhled, naději, tlučou nám do hlavy, že se na nás žene pohroma, že nám ‚oni‘ (muslimové, teroristi, sluníčkáři, Brusel, Američani, nebo taky Rusové, Čína, Okamura, Babiš) chtějí všecko vzít, předělat nás,“ řekl Fendrych se slovy, že nám chybí sebevědomí. 

„Kdybyste v roce 1990, v té euforii naděje, lidem řekli, že za 28 let bude premiérem muž, který byl léta evidován jako aktivní spolupracovník StB, vysmáli by se vám. Kdyby vám řekli, že prezident bude vzhlížet k ruskému monarchovi a čínskému komoušovi číslo jedna, ťukali by si na čelo. Stalo se. Ale pořád platí i to, co Havel zdůraznil, že v české společnosti dřímá ‚velký obecně lidský, mravní a duchovní náboj‘ a ‚velká občanská kultura‘, jen je musíme každé ráno znovu probouzet a cvičit stejně, jako sportovec trénuje svaly. Jak na měsíc vysadí (natožpak na čtyři roky), sotva pak leze,“ uzavřel Fendrych.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…