Hon ČT na dezinformace. „Taková sledovanost!“ Ale přišlo nepříjemné srovnání

09.11.2022 12:10 | Ze sítí

Moderátor Reportérů ČT Marek Wollner oslavuje rekordní čísla sledovanosti, která má sbírat reportáž, v níž bylo popisováno, jak mají ruské dezinformace rozdělovat rodiny, a zazněl příběh ženy, která ukončila třicetileté soužití s manželem kvůli neshodám o zpravodajství, či syna, který se na dva měsíce přestal bavit se svou matkou kvůli tomu, že měla „tleskat putinovskému režimu“. „700 tisíc diváků,“ raduje se Wollner. Ne všichni však reportáž hodnotí jako úspěch. „Mně to nepřijde úplně normální,“ padlo. Zaznělo též jméno Pavlíka Morozova.

Hon ČT na dezinformace. „Taková sledovanost!“ Ale přišlo nepříjemné srovnání
Foto: Repro ČT
Popisek: Šéfredaktor reportážní publicistiky ČT Marek Wollner

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí
Reportéři ČT se ve svém posledním díle zaměřili na téma dezinformací a na diváky ČT zamířili upozornění, že mohou být již osm let pod záplavou dezinformací, které prý denně proudí na sociálních sítích, alternativních webech a v naší domácí specialitě: řetězových e-mailech.

V pořadu například vystoupil syn jedné z žen, která chodí už několik měsíců na demonstrace a popisoval, že do jejich vztahu zaťal klín ruský útok na Ukrajinu, jelikož prý jeho matka začala oslavovat Putinův režim. „Ruská invaze na Ukrajinu bylo to nejhorší, co náš vztah mohlo potkat, protože maminka zažila osobně jako malá holka sovětskou invazi do Československa. Tak jsem nečekal, že by mohla kdy tleskat takovému režimu, a obzvlášť putinovskému režimu. Dokonce jsme se dva měsíce spolu nebavili, odstřihl jsem se od ní na dva měsíce, protože jsem viděl, že jakákoliv debata s ní končí ve slepé uličce,“ posteskl si syn v pořadu.

Nebyl jediným, komu politická orientace rozbila rodinné vazby. V pořadu se také objeví rozhovor s paní Ivanou, která se rozvedla kvůli politice. „Bohužel je taková doba, že i takováhle politika rozdělí manželství. U nás vznikl problém v době covidu, on byl strašně proti tomu očkování. Já si dneska myslím, že kdyby mu někdo řekl, že jestli půjde bojovat za Rusko, tak půjde,“ vzpomínala Ivana, jak se s manželem dohadovala o zpravodajství, což byl konec pro jejich třicetiletý vztah.

V pořadu se objevili také Čeští elfové. „Protesty na Václavském náměstí ukazují určitou věc, která se nám děje v české společnosti, a to, že se dezinformátorům podařilo mobilizovat v podstatě všechny skupiny. Antisystémové, neantisystémové, ti lidé byli vylekaní, nevěděli, co bude – a ti dezinformátoři tady to vědí,“ poznamenal jeden ze skupiny.

Reportáž podle Wollnera sklízela úspěchy. „Na reportáž o lidech, kteří prohlašují, že lžeme a že se na nás nedá koukat, se dívalo přes 700 tisíc diváků, v tomto pololetí jasný rekord sledovanosti Reportérů ČT. To jsou paradoxy!“ vyjádřil se k vysokým diváckým číslům.

Záběry lidí z Václavského náměstí zaujaly také někdejší poslankyni a charitativní pracovnici Lenku Kohoutovou (ODS). Po zhlédnutí reportáže se jala veřejně poděkovat svému otci, že s demonstrujícími nesouzní.

„Reportéři ČT: Reportáž z demonstrace 28. 10., její účastníci nevěří snad ani sami sobě. Nadávky a zloba. Někteří ve věku mého táty. Jsem ráda, že můj táta žije s normálním náhledem na svět, uvažuje racionálně a i v této nelehké době věří, že bude zase líp, a zvládneme to. Díky tati!“ vyjádřila se k záběrům v reportáži, které například ukázali muže, jenž tvrdil, že „Rusko Ukrajinu nenapadlo“ a že se Rusko brání proti americkým útokům“.

Zdaleka ne všichni však reportáži tleskají. Vývojáři a spoluzakladateli Společnosti pro obranu svobody projevu, příběh o matce se synem, které rozhádalo ruské napadení Ukrajiny, něco připomíná.

„V televizi právě dávají pořad, kde syn udal na kameru svoji matku a teď jí před kamerou vyslýchá, proč rozesílá řetězové e-maily. Taky už tam byly dvě paní, co se rozvádějí, protože manžel věří dezinformacím a nutně to potřebovaly sdělit národu. Jedna si k pomlouvání otce vzala před kameru cca osmileté dítě,“ podivoval se nad obsahem reportáže.

„Na závěr pán z úvodu prohlásil, že svoji matku vzal na milost a miluje jí. Což asi chtěl dát najevo tím, že jí šel pomlouvat do televize. Ona ‚překvapivě‘ názor nezměnila,“ dodává s podotknutím, že mu „nepřijde úplně normální“ a připomnělo mu to „jeden takový příběh“, čímž odkázal na ruského chlapce Pavlíka Morozova, kterého sovětská propaganda líčila coby hrdinu za to, že měl úřadům udat svého otce, protože podporoval kulaky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…