Hradní Kolář přišel do ČT: „Putin blafuje. Za nás vzkazuje Macron.“ Ale pak otočil

01.03.2024 8:10 | Monitoring

Vladimir Putin ve čtvrtečním projevu hovořil opět o jaderných zbraních, země prý budou riskovat jaderný konflikt, pokud pošlou vojáky na Ukrajinu. Putin blafuje a snaží se tím oslabit naši pomoc Ukrajině, komentoval taktiku šéfa Kremlu někdejší velvyslanec v Rusku a ve Spojených státech, poradce prezidenta republiky Petr Kolář.

Hradní Kolář přišel do ČT: „Putin blafuje. Za nás vzkazuje Macron.“ Ale pak otočil
Foto: Repro ČT
Popisek: Prezidentův poradce Petr Kolář

Je na místě obava z jaderného konfliktu? Z jaderného konfliktu máme mít obavu pořád, reagoval diplomat Kolář na šéfa Kremlu varujícího před jaderným konfliktem. Připomněl, že jaderné zbraně tu nejsou proto, aby byly použity, ale aby odstrašovaly.

Ruský vůdce podle jeho slov cílí na strach a obavy lidí prorůstající společností. „Ten, kdo jaderné zbraně má, tak ví, že v případě jejich použití, se to týká i jeho. O tom Putin mluví. Je si velmi dobře vědom, jaké jsou nálady v naší společnosti. Ví, jaké jsou jsou emoce, že ten strach funguje velmi dobře.

Není to poprvé, kdy ruský prezident Vladimir Putin naznačuje, co by se v souvislosti s jaderným konfliktem stalo. Říkal nedávno: „Co by ten svět byl bez Ruska, to ať raději není.“

Hovořil o Putinově taktice: „Musíme to brát na jednu stranu vážně, na jednu straně je to jeho taktika, jak nás zadržet. On si opravdu myslí, že Ukrajina je Rusko, v tom projevu před ruskou Dumou zaznělo, pokud vstoupí ‚na naše území‘,“ pokračoval poradce Petr Kolář.

Putinův vzkaz pro západní politiky je jasný: „Vzkaz je: Neopovažujte se sem přijít, protože jdete na naše území, my se tu bráníme. Mimochodem ruská invaze na Ukrajinu byla zdůvodněna článkem 54 charty OSN, právem na sebeobranu. Putin to úplně bizarně otočil,“ uvedl Kolář.

„Já to vnímám tak, že Putin blafuje, zastrašuje a odstrašuje nás a snaží se tím oslabit naši pomoc Ukrajině,“ sdělil svůj pohled Kolář, který dodal, že se neuvažovalo nyní o tom, že bychom posílali bojové jednotky na Ukrajinu, je ale třeba jí nadále poskytovat pomoc.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49979 lidí
Prozradil, jak čte nejsilnější slova od začátku rusko-ukrajinské války, který tento týden na summitu o pomoci Ukrajině pronesl francouzský prezident Emmanuel Macron, když ve svém prohlášení nevyloučil vyslání pozemních sil zemí Severoatlantické aliance na Ukrajinu. „Tak jako nám Putin něco vzkázal, tak my mu také vzkazujeme, nyní ústy prezidenta Francie, že Ukrajina je suverénní stát, která o svém území a o tom, koho tam má, nebo nemá, má rozhodovat sám. A nikdo mu do toho nemá mluvit. Pokud my se rozhodneme našeho partnera Ukrajinu podpořit vojensky, na základě vojenské dohody, tak je to naše věc. Jde jasný vzkaz Putinovi jak vy k nám, tak my k vám,“ řekl, že možné nasazení aliančních vojsk na Ukrajině je jakýsi rozehraný slovní souboj.

„Nám přece nejde o to útočit na Rusko, válčit s Ruskem. My nechceme válku, chceme pomoc Ukrajině, podpořit ji, aby mohla obnovit územní integritu v mezinárodně uznávaných hranicích, dokonce hranicích garantovaných Ruskou federací,“ doplnil.

Následně se také věnoval spolupráci na úrovni visegrádské čtyřky, kterou by viděl jen na úřednické úrovni. „Nemyslím si, že V4 dokáže pootáčet Evropskou unii. Tím spíš, že tam není jednota, co se týče hlavních evropských témat. Netvrdím, že bychom ji měli zrušit nebo rozbít. Rozbíjet a bořit umí každý hlupák, stavět je mnohem složitější. V dané situaci bych jako východisko viděl ponížit tu spolupráci na úroveň nižší, úřednickou, kde opravdu máme společné zájmy týkající se třeba infrastruktury nebo něčeho, co nás nutí spolupracovat,“ dodal diplomat Petr Kolář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

banderovo ulice,banderovo památníky,režim oslavuje banderovce jako válečné veterány,spojenci nácků v čr jsou hitlerovo pohrobci , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusekupecSamo , 01.03.2024 14:24:10
čr má vládu vlastizrádců,kolaborantů s pronacistickým režimem,kteří kradou majetek čr a předávají ho náckorežimu,

|  19 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …