Hrozivá čísla nedůvěry vyvolala pozdvižení. Černochová, Pekarová, Fiala...

20.10.2023 16:46 | Monitoring

Důvěra v politiky vládních stran opět značně klesla, ukazuje to nejnovější průzkum veřejného mínění. Odborník na vojenskou techniku, publicista a bývalý voják Jiří Vojáček se kriticky opřel do ministryně obrany Jany Černochové z ODS, které nedůvěřuje 59 procent lidí. Ještě hůř si u českých občanů vede předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), do které si rýpl europoslanec Jan Zahradil (ODS). Pekarové, stejně jako premiéru Petru Fialovi (ODS), nevěří na 77 procent dotázaných. Z vrcholných politiků v Česku naopak lidé nadále nejvíce věří prezidentu Petru Pavlovi.

Hrozivá čísla nedůvěry vyvolala pozdvižení. Černochová, Pekarová, Fiala...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová se líčí ve vládní lavici

Oproti předchozímu průzkumu z dubna a května důvěra hlavně u politiků vládních stran značně klesla. Například ministryni obrany Janě Černochové podíl důvěry klesl na 14 procent a nedůvěra vystoupala na 59 procent. Všímá si toho vojenský analytik Jiří Vojáček, který na propad důvěry lidí vůči šéfce obrany poukázal na sociální síti X. „Důvěra k ministryni obrany Janě Čerrnochové klesla na 14 % (nedůvěra 59 %). To je ještě méně, než mají Petr Fiala nebo Vít Rakušan. A jen o 6 % víc, než má Pavel Blažek,“ konstatoval.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29532 lidí
Vojáček dlouhodobě kritizuje armádní nákupy, konkrétně pak nákup 24 amerických stíhaček F-35, který v září schválila vláda. „Vláda Petra Fialy ji vymění za supermoderní americké stealth stroje F-35. Tím ohrožuje další modernizaci naší armády. Dnes je to házení peněz do kanálu,“ uvedl Vojáček pro Deník Referendum.

F-35 je skvělé letadlo, špička leteckého inženýrství. Ale v situaci, v jaké je naše současná ekonomika i česká armáda, se pro nás tyto letouny podle Vojáčka nehodí. „Až bude dokončena kompletní modernizace armády, tedy za šest, osm, deset let, vraťme se k tématu letounů 5. či 6. generace znovu. V té době budeme už mít také mnohem větší výběr: korejský KF-21, německo-francouzsko-španělský FCAS, americký NGAD, britsko-japonsko-italsko-švédský GCAP, turecký T.F.X. a řadu dalších,“ uvedl s tím, že příkazem doby je sice vlastnictví dronů, ale techniky, kterou armáda nezbytně potřebuje pro přezbrojení, je mnohem více.

 

 

Značná kritika pro umístění v průzkumu ohledně důvěry vrcholným politikům, míří na adresu šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Stejně jako předseda vlády Petr Fiala má největší podíl nedůvěry z vrcholných politiků, a sice 77 procent.  Nepotěšivé výsledky reflektoval poslanec Evropského parlamentu následujícími slovy: „Aspoň nějaká jistota v nejistém světě: Předsedkyně PS Markéta Pekarová Adamová obhájila dle této tabulky pozici nejméně důvěryhodného politika ze všech zkoumaných. Rozdíl mezi 12 %(důvěra) a 77 %(nedůvěra) je skutečně impozantní. To nedokázal ani Míla Vlček blahé paměti. Gratulace do TOP 09,“ napsal Zahradil.

 

 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31686 lidí
Z vrcholných politiků lidé věří podle průzkumu CVVM nejvíce prezidentu Petru Pavlovi, aktuálně mu důvěřuje 55 procent Čechů a 38 procent lidí mu nevěří. U Babiše na druhé příčce žebříčku činí podíl důvěry 42 procent dotázaných a podíl nedůvěry 53 procent. Třetímu Okamurovi věří 35 procent lidí a 56 procent nevěří. Od minulého průzkumu podíl důvěry u Pavla a Babiše mírně klesl – o jednotky procentních bodů – a u Okamury zůstal stejný.

Na čtvrtém místě je aktuálně předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s důvěrou 22 procent a nedůvěrou 46 procent a na pátém ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) s důvěrou rovněž 22 procent, ale nedůvěrou 67 procent. Vystrčil a Bartoš patřili k politikům, u kterých se oproti předchozímu průzkumu podíl důvěry nejvíce propadl, a to až o třetinu.

Premiérovi Petru Fialovi (ODS) věří stejně jako ministrovi zahraničí Janu Lipavskému (Piráti) a ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) 19 procent dotázaných. Jak bylo zmíněno výše, Fiala má spolu s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) největší podíl nedůvěry z vrcholných politiků. Nevěří jim 77 procent lidí. Nedůvěra ve Fialu stoupla od minulého průzkumu o devět procentních bodů a nedůvěra v Pekarovou Adamovou o osm procentních bodů.

Na spodních příčkách žebříčku jsou ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) a ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (za STAN), oba shodně s důvěrou pěti procent lidí a nedůvěrou zhruba pětiny dotázaných. U této dvojice politiků ale výrazně převažoval podíl lidí, kteří je vůbec neznají. Skoro dvě třetiny dotázaných řekly, že Šalomouna a Dvořáka neznají.

Průzkum CVVM se uskutečnil od 28. července do 25. září. Zúčastnilo se ho 985 obyvatel České republiky starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…