Inflace vyletěla nahoru. Hlavní příčinou jsou energie

14.02.2022 18:24

Meziroční inflace v lednu stoupla na 9,9 procenta z prosincových 6,6 procenta, a je tak nejvyšší od konce devadesátých let. Téměř desetiprocentní inflace je již nyní nad očekáváním České národní banky, která čekala lednovou inflaci na hodnotě 9,4 procenta, a ředitel měnové sekce ČNB Petr Král označil za pravděpodobné, že by meziroční růst cen mohl v Česku ukazovat i dvouciferné hodnoty. Nejvíce za loňský rok zdražila elektřina a zemní plyn.

Inflace vyletěla nahoru. Hlavní příčinou jsou energie
Foto: pixabay.com
Popisek: Inflace - ilustrační foto

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí
Podle Českého statistického úřadu stouply v meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny v lednu nejvíce od ledna roku 1993, a to o 4,4 procenta.

Nejvíce se pak podle předsedy ČSÚ Marka Rojíčka na růstu inflace podepsalo zdražování energií, jejichž podíl na spotřebitelském koši je podle ČSÚ v rámci EU výrazně nadprůměrný.

V lednu se inflace dostala i nad hodnoty zemí eurozóny, když harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP) v ČR stoupl na 8,8 procenta z prosincových 5,4 procenta. V eurozóně za leden činila 5,1 %.

Výrazné zdražení je pozorovatelné u elektřiny a zemního plynu. Elektřina zdražila o 18,8 procenta a zemní plyn o 21,5 procenta. O více než deset procent stouply i ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytů, ceny tepla a teplé vody a tuhých paliv. Nájemné bylo meziročně dražší o 4,3 procenta, vodné o 5,3 procenta a stočné o 6,4 procenta.

Pohonné hmoty pak společně s oleji zdražily o 28 procent a potraviny o 9,4 procenta oproti minulému roku. Nejvíce z potravin zdražily oleje a tuky.

Ředitel sekce měnové ČNB Petr Král hovoří o možnosti, že nás čeká dvouciferná inflace. „Podle zimní prognózy ČNB bude inflace v letošním prvním pololetí kulminovat na hodnotách v blízkosti deseti procent. Ve světle aktuálních informací je přitom více než pravděpodobné, že v následujících měsících inflace tuto hodnotu o něco překoná,“ vyjádřil se k růstu cen.

Hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler pak podle serveru Echo24.cz hodnotí růst cen jakožto poměrně plošný, upozornil však také na značný zásah ze strany zdražení cen energií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…