Italské volby: To je nářek. Pláč. Strach, který cítí EU. Ale Marine Le Pen do Bruselu vzkázala toto

05.03.2018 11:08

Itálie se stane první zemí, kde se podaří euroskeptikům získat více než padesát procent hlasů voličů. Ze světa přicházejí bouřlivé reakce. Zatímco euroskeptici napříč kontinentem se radují, tak ale mediální mainstream neskrývá své rozčarování.

Italské volby: To je nářek. Pláč. Strach, který cítí EU. Ale Marine Le Pen do Bruselu vzkázala toto
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Italové se dnes probudili do jiné reality. Zatímco ještě včera měli ryze proevropskou vládu, v jejímž čele stále levicová Demokratická strana – v budoucí vládě však zasednou politici, kteří se profilují více či méně euroskepticky. Liga severu i Hnutí pěti hvězd jsou jednoznačně euroskeptické strany. A kritická vůči Evropské unii je i nemalá část Berlusconiho Forza Italia. Ještě před vyhlášením oficiálních výsledků přispěchali s gratulací euroskeptici z celé Evropy.

Anketa

Měl by Robert Fico odstoupit?

10%
90%
hlasovalo: 10249 lidí

„Gratulace,“ poslal šéf nizozemské Strany pro svobodu Geert Wilders tweet vůdci Ligy severu Matteovi Salvinimu. Právě Wilders byl až doposud považován za představitele euroskeptické strany, která nejvýrazněji promluvila do výsledku voleb ve členských zemích EU. Ale ani jeho více než dvacet procent mu vstup do vlády nezajistilo. Salvini má díky koalici s umírněnou Berlusconiho Forza Italia přece jenom mnohem větší šance.

Mnoho pozitivních ohlasů „sklidilo“ také Hnutí pěti hvězd, které sice nejspíš skončí na druhém místě za společnou koalicí Salviniho a Berlusconiho, ale coby samostatná strana získala nejvíce hlasů. „Gratuluji svým kolegům v Evropském parlamentu z Hnutí pěti hvězd, kteří dnes večer tak zazářili,“ napsal na svém twitteru někdejší šéf britské UKIP Nigel Farage, který zároveň sdílel video z oslav představitelů Hnutí pěti hvězd.

V podobném duchu reagovala také šéfa francouzské Národní fronty Marine Le Penová, která si neodpustila jedovatou poznámku na adresu Bruselu. „Evropská unie dnes prožívá velmi špatný večer,“ napsala euroskeptická politička s neskrývaným zadostiučiněním. Většina představitelů Evropské unie se prozatím k italským volbám nevyjadřuje a čeká až na oficiální sečtení hlasů, které se však od předběžných výsledků bude lišit jen „kosmeticky“.

Reakce mediálního mainstreamu jsou jasně patrné v samotných titulcích článků, které o volbách v Itálii informují. „Italské volby skončily velkým povzbuzením pro krajní pravici a populisty,“ píše například americký deník The New York Times. Francouzský Le Monde konstatuje, že žádná strana ani uskupení nezískaly většinu a „protievropské strany si vedly velmi dobře“. Stejně jako server Aktuálně.cz, švédský Aftonbladet tvrdí, že „Itálie se propadá do chaosu“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…