Já čekám, kdy se do těch kvót pustíte? ČRo se nechce ověřovat Rakušana. Tak přišla upomínka

31.01.2024 19:11 | Monitoring

Právník a politik Robert Kotzian upozorňuje, že projekt Českého rozhlasu na vyvracení dezinformací není schopen ověřit, zda migrační pakt schválený Evropskou unií obsahuje povinné migrační kvóty. Kotzian už několikrát neúspěšně kontaktoval projekt Ověřovna, aniž mu přišla jakákoliv reakce. Místo toho se ověřují slova politiků SPD nebo informace z řetězových e-mailů.

Já čekám, kdy se do těch kvót pustíte? ČRo se nechce ověřovat Rakušana. Tak přišla upomínka
Foto: Repro Twitter
Popisek: Migranti na hranicích Polska a Běloruska

Kotzian na síti X vyzývá Český rozhlas, aby mu zaslal odpovědi na klíčové otázky kolem migračního paktu EU. „Jak víte, domnívám se, že migrační pakt obsahuje mechanismus, který se za určitých (a dost pravděpodobných) podmínek aktivuje a bude fungovat jako faktické migrační kvóty. Tedy povinné přerozdělování bez možnosti se mu vyhnout placením pokuty,“ tvrdí Kotzian.

„Vládní politici stále neochvějně tvrdí, že migrační pakt žádné povinné přerozdělování migrantů neobsahuje. Přesto mně dosud nikdo nepředložil argument, v čem konkrétně a proč se mýlím (obecná tvrzení, že v paktu kvóty nejsou, neberu a nemohu brát),“ pokračuje Kotzian.

Ten se proto obrátil na projekt Ověřovna, který spustil Český rozhlas. „Možná si vzpomenete, že jsem se 30. 12. 2023 rozhodl sám na sebe dát podnět Ověřovně veřejnoprávního Českého rozhlasu. Požádal jsem tým Ověřovny, aby závěry v analýze migračního paktu posoudil. Velmi rád bych se totiž mýlil. A to přesto, že by to pro mě znamenalo jistou ostudu. Ne že bych v takovém případě považoval migrační pakt za přijatelný, ale přece jen aspoň něco by nebylo tak hrozné,“ píše Kotzian.

Projekt Českého rozhlasu se podle vlastního popisu „snaží vysvětlovat a zasazovat do kontextu nepravdivé informace, polopravdy nebo překroucená fakta“. Věnuje se například dezinformacím v řetězových e-mailech nebo se snaží vyvracet tvrzení některých politiků, naposledy například europoslance Ivana Davida (SPD).

Zároveň na serveru iRozhlas.cz vyzývá, aby lidé posílali k ověření informace, u kterých si nejsou jisti pravdivostí. „Zapojit se můžete i vy! Narazili jste na nějakou informaci a nejste si jistí, že je pravdivá? Pokusíme se ji za vás ověřit,“ tvrdí tvůrci Ověřovny.

Brněnský politik však do dnešního dne žádnou odpověď nedostal. „Bohužel do okamžiku uveřejnění tohoto komentáře jsem z Českého rozhlasu nedostal žádnou odpověď. Ani zprávu, že se mým podnětem budou nebo nebudou zabývat. Prostě nic. Proto jsem se už dvakrát připomněl a zeptal se, zda se mým podnětem Ověřovna bude nebo nebude zabývat. Ani na to jsem nedostal žádnou reakci. Doufám, že je to jen moje nedočkavost a reakce přijde,“ doufá Kotzian, podle nějž by veřejnoprávní médium mělo hledat pravdu v každé problematice, i když by to mělo jít proti vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…