Jako p*ase! Další střet kvůli ČT. Lipovská rýpe, ozval se křik

24.06.2020 7:18

Hana Lipovská je měsíc členkou Rady České televize a už navrhuje, že si generální ředitel ČT Petr Dvořák nezaslouží žádný finanční bonus. Její kolega z rady Zdeněk Šarapatka má za to, že by Lipovská měla projevit trochu pokory, když je členkou mediální rady tak krátce, ale ona prý místo toho ve skutečnosti neusiluje o nic menšího, než o vyhazov Dvořáka. Do sporu se vložil Petr Štěpánek, jeden ze zakládajících členů ODS a vzkázal Šarapatkovi, že na každou svini už se někde vaří voda.

Jako p*ase! Další střet kvůli ČT. Lipovská rýpe, ozval se křik
Foto: archiv H. Lipovská
Popisek: Hana Lipovská

Ekonomka Hana Lipovská byla do Rady ČT zvolena teprve před měsícem a už udeřila na ředitele ČT Petra Dvořáka. Její kolega z rady Zdeněk Šarapatka tvrdí, že Lipovská neusiluje o nic menšího než o Dvořákův vyhazov z postu generálního ředitele ČT.

Anketa

Je Jaromír Soukup dobrý moderátor? (Ptáme se od 24.6.2020)

3%
24%
hlasovalo: 12590 lidí

Lipovská na sociální síti Facebook nenapsala, že chce nechat Petra Dvořáka vyhodit, ale dala jasně najevo, jak velký by měl být finanční bonus pro generálního ředitele ČT. Podle Lipovské by měl tento bonus činit přesně nula korun a ne 80 procent nad jeho standardní plat.  

„Stoprocentní mzdu podle mě dostane zaměstnanec tehdy, pokud pracuje na sto procent. Schválení bonusů generálního ředitele v plné výši by pak znamenalo, že jsme přesvědčeni o tom, že generální ředitel fungoval na 180 %,“ napsala Lipovská.

Ekonomka si rozhodně nemyslí, že by Petr Dvořák pracoval na 180 procent.

V roce 2019 sice ČT hospodařila s vyrovnaným rozpočtem, ale to jen proto, že došlo k rozpouštění fondu televizních poplatků. To podle Lipovské znamená, že ve skutečnosti hospodaření ČT vyrovnané nebylo.

Vedle toho konstatovala, že zatímco v roce 2018 činila sledovanost veřejnoprávní televize 30,13 procenta, tak v roce 2019 to bylo 29,99 procenta. Sledovanost ČT tedy poklesla a za to si podle Lipovské Dvořák bonus nezaslouží.

Navíc byla v roce 2018 veřejnoprávní televize osmnáctkrát upozorněna na porušení zákona.

O bonusu pro ředitele se bude jednat na středečním zasedání rady. Pro Lipovskou to bude druhé zasedání a podle dalšího člena Rady ČT Zdeňka Šarapatky by Lipovské slušela trocha pokory a dokud nezjistí, jak přesně Rada ČT a ČT sama pracuje, by ekonomka nemusela předkládat vlastní návrhy.

Že zasedla v Radě ČT teprve před měsícem, jí ale v hodnocení vrcholového manažera České televize za minulý rok nepřekáží, právě naopak. Dokonce by prý nebyla od věci i Dvořákova penalizace, píše Lipovská. Fauly a manipulace, které k tomu pak veřejně používá, jsou až k nevíře. Přes stanovisko auditorů o vyrovnaném hospodaření ČT totiž dává Dvořákovi za vinu veškeré předpokládané potíže v budoucí ekonomice televize,“ napsal Šarapatka v komentáři pro Forum24.cz Pavla Šafra.

„Její nula místo roční odměny generálního ředitele ČT se totiž rovná konci Petra Dvořáka v čele vlivné veřejnoprávní instituce. Popravčí tažení slečny radní, jež hraje na českou závist a tolik konvenuje Zemanovi, Babišovi, Klausům a komunistům s nácky, se proto chytá všeho. Zručně manipuluje s fakty. Mlží a neříká všechno. Doslova revoluční je pak v této souvislosti její argument, že Petr Dvořák může za meziroční pokles celkového podílu diváků na vysílání České televize, když ten klesl z požadovaných 30 % na…29,99 %. Tu máš nulu a mazej z Kavčích hor, Dvořáku!“ pokračoval nekompromisně.

Nakonec Šarapatka konstatoval, že i kdyby Dvořák obdržel na bonusu nulu, profesionál, jakým je, se s tím srovná. Ale vypoví to prý cosi o Haně Lipovské. Cosi o její sebeúctě.

Jenže tím to neskončilo. Šarapatkův komentář si přečetl Petr Štěpánek, někdejší člen velké mediální rady, přesněji řečeno Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, a neudržel se. Obvinil Šarapatku, že se ke své kolegyni z Rady ČT chová „jako prase“. Obratem doplnil, že „na každou svini už se někde vaří voda“.

„Šarapatka jede! Zatímco Hana Lipovská zastupuje v Radě ČT tu část veřejnosti, která je vůči České televizi naladěna kriticky, Zdeněk Šarapatka v Radě ČT evidentně zastupuje především zájmy generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Jinými slovy: Šarapatka dělá, na rozdíl od Lipovské, přesný opak toho, k čemu je Rada ČT určena. To, že se vůči své nové kolegyni navíc chová jako prase, ponechme raději stranou. Faktem ovšem je, že staré pořekadlo praví, že na každou svini už se někde vaří voda,“ napsal doslova Štěpánek.

Petr Štěpánek o Zdeňku Šarapatkovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…